Szomorú születésnap: megnéztük, hogy tartja magát a 135 éves Keleti pályaudvar

Olvasási idő kb 4 perc
tari.tamas [at] alfahir.hu

1884. augusztus 16. nagy nap volt Budapest életében, ugyanis ekkor fejeződött be a Keleti, akkori nevén Központi pályaudvar 1881 óta tartó építése.

A Magyar Királyi Államvasutak eklektikus stílusú új középületét Rochlitz Gyula építész, a csarnok acélszerkezetét pedig Feketeházy János mérnök tervezte.

Az impozáns méretekkel és rendkívül esztétikus megjelenéssel bíró pályaudvar megnyitása egy új korszak kezdetét jelentette a magyar vasúti közlekedésben, hiszen elkészültével Budapest immár az Osztrák-Magyar Monarchia és tágabb értelemben a kontinens minden égtája felől képes volt nemzetközi és regionális utasforgalmat fogadni. Hogy erre mekkora igény volt, mi sem mutatja jobban, hogy már az 1884. augusztus 24-ei Vasúti Közlöny arról ír, hogy

"az 1875-ben tervezett központi pályaudvar már is szűknek mutatkozik, s nagyobbitást igényel".

A Keleti a millennium évében
A Keleti pályaudvar a millennium évében

A ma is lélegzetelállítónak számító homlokzat díszeit jeles szobrászok készítették: a közlekedés allegóriájaként szolgáló fő szoborcsoportot Brestyánszky Béla, a Könnyűipar, a Kereskedelem, a Bányászat és a Földművelés szimbolikus alakjait Bezerédi Gyula, míg George Stephenson és James Watt másait Strobl Alajos alkotta meg.

A belbecs pedig olyan szépségeket rejt, mint a Lotz Károly és Than Mór festményeivel és freskóival ékesített pénztárterem, vagy Lotz-terem.

A gyönyörű épület egyes részein azonban, kis túlzással mind a 135 esztendő meglátszik. De legalábbis az elmúlt 15 mindenképpen.

A csarnok
A csarnok

Utoljára ugyanis 2002 és 2004 között, két ütemben nyúltak hozzá érdemben a főhomlokzathoz és a csarnokhoz, az akkori felújítás nyomai pedig már egyre kevésbé tartják magukat, illetve mutatnak magukból valamit.

Az épület leglátványosabb és legjobb karban lévő része, a már említett Lotz-terem 2008-ban újult meg, és gyakorlatilag ez az egyetlen olyan belső tér, ami tükröz valamit a Keleti régi fényéből.

A kijjebb eső részek már nem kaptak akkora figyelmet az idei felújítás során
A kijjebb eső részek már nem kaptak akkora figyelmet az idei felújítás során

A többi szegmensről ez aligha mondható el:

a 2019 májusában végzett kéthetes felújítás mindennek nevezhető, csak alapos karbantartásnak nem, túl sok nyoma nem is látszik sajnos.
Lefestették az égig érő falak lábujjkörmeit
Lefestették az égig érő falak lábujjkörmeit

Ahogy Béli Balázs kollégánk képein nagyszerűen látszik, a kivitelezés még ott is hagy némi kívánnivalót maga után, ahol sikerült érdeminek tűnő munkát végezni.

Bokáig érő gaz, avagy ahol véget ért a látszatintézkedés
Bokáig érő gaz, avagy ahol véget ért a látszatintézkedés

A teljesség igénye nélkül, csak néhány példa arról, milyen látszatintézkedések fogadják a látogatót manapság:

  • a belső falakat csak pár méteres magasságban kenték újra, hogy a rohanó, többnyire telefonjába temetkező tömegnek fél szemmel úgy tűnjön, mintha történt volna valami;
  • az utoljára talán 1990 környékén cserélt nyílászárókkal az ég adta világon semmi sem történt;
  • a nagy csinnadrattával lefektetett új kopórétegből nem futotta a peronok teljes hosszára (a 11-es és 12-es vágányok peronjai például teljesen ki is maradtak a munkálatokból);
  • a borzalmas állapotban lévő külső falakkal az elmúlt években csak az épp zárva lévő Kormányablak területén kezdtek valamit, a többi falfelületről embernyi darabokban hiányzik a védőréteg.
Kontraszt: a Kormányablakon túl már nem voltak fontosak a falak
Kontraszt: a Kormányablakon túl már nem voltak fontosak a falak

Bár a kormány idén év elején bedobta, hogy a Keletit a Nyugati pályaudvarral együtt teljesen felújítják valamikor, erről azonban továbbra sem tudni semmi konkrétumot, ahogy az összedőlés szélére jutott pályaudvarok XXI. századi igényeknek megfelelő modernizációjából valaha lesz-e valami.

Életveszély
Életveszély

Béli Balázs fotói az alábbi galériában tekinthetők meg:

A Keleti pályaudvar főhomlokzata és főbejárata
A Keleti pályaudvar főhomlokzata és főbejárata
13

Életmentő műtét helyett sebtapasz

Természetesen kerestük a MÁV-ot is. Kérdésünkre, miszerint a nem megfelelő színvonalú kereskedelmi szolgáltatást nyújtó bérlők és pavilonok eltávolításán túl tervezik-e a rendkívül rossz állapotban lévő pályaudvar-épületek illetve a hozzájuk szorosan kapcsolódó infrastruktúra felújítását, azt a választ kaptuk, hogy az érintett fejpályaudvarok (Keleti, Nyugati) rekonstrukciója szerepel a MÁV Zrt. stratégiai fejlesztési terveiben.