Dzsihadista családból származó német állampolgárságú árvákat fogadnak be a németek Szíriából

ISIS árva
Campbell MacDiarmid

A német szövetségi kormány első alkalommal szállít haza az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet követőinek családjába született német állampolgárságú gyermekeket Szíriából - jelentették hétfőn német hírportálok.

A műveletben négy gyereket juttatnak haza Szíria kurd ellenőrzés alatt álló északi részéről egy táborból, amelyben az IÁ megölt harcosainak családtagjait őrzik. A gyerekeket már el is szállították a szíriai-iraki határra, ahol hétfőn átvették őket az iraki kurd autonóm régió fővárosában, Erbílben működő német konzulátus munkatársai.

A kormány három kisgyereket és egy csecsemőt juttat haza, Erbílből nagyszülők kísérik majd őket. A három kisgyereket azért hozták el a szíriai táborból, mert árvák, a csecsemőt pedig életveszélyes betegsége miatt. A tízhónapos gyermek édesanyja a táborban marad. 

A kormány a berlini közigazgatási bíróság egy júliusi ítéletének eleget téve hajtja végre az akciót. Az érintettek németországi rokonai által indított bírósági eljárás előtt rendre elzárkózott az IÁ-val kapcsolatba hozható, Szíriában tartózkodó német állampolgárok hazaszállításától. Arra hivatkozott, hogy Irakkal ellentétben - ahonnan szállítottak már haza az IÁ-hoz köthető német állampolgárokat - Szíriában nincs német diplomáciai képviselet, ezért a polgárháború sújtotta országban nem lehetséges a konzuli segítségnyújtás.

Az MTI idézi a német kormány adatait, miszerint nagyjából 70 nő és 120 olyan gyermek él szíriai táborokban, akik az IÁ német állampolgárságú harcosaihoz köthetőek. A német biztonsági szervek 2013 óta több mint ezer emberről tudnak, akik Németországból a szíriai és az iraki háborús övezetekbe utaztak, hogy csatlakozzanak a dzsihadistákhoz. Nagyjából 200-an meghaltak, 340-en pedig visszatértek, többségüket letartóztatták.

Hazatérnek Európába a „kalifátus" külföldi harcosai

Az Iszlám Államra mért súlyos katonai csapások felszámolták a területbirtoklási kapacitásaikat, de a szervezet, különösen annak ideológiája ezután is tovább él. Bár a legfrissebb hírek szerint a Daesh kezd új erőre kapni, ebben a cikkben a hazatérő külföldi (európai) harcosok jelentette fenyegetésről adunk képet, felhasználva a Külügyi és Külgazdasági Intézet „A külföldi harcosok jelentette fenyegetés a „kalifátus" bukását követően" című kétrészes tanulmányát, amelyet Orosz Anna, Szalai Máté és Wagner Péter jegyeznek.