Gumilövedéket, vízágyút és könnygázt is bevetett a török rendőrség a tiltakozók ellen

Törökország

Gumilövedéket, vízágyút és könnygázt is bevetett kedden a rendőrség a kelet-törökországi, főként kurdok lakta Van városában a polgármester hétfői menesztése miatt tiltakozók ellen - jelentette az Evrensel török marxista napilap internetes oldalán.

A térség más tartományaiban is voltak tüntetések, de Vanban egész nap nem csitultak az indulatok. Az ottani felvonuláson a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) legkevesebb 12 képviselője részt vett. Vanban rendőrök százai állták el a demonstrálók útját. Az Evrensel a tiltakozók számáról még hozzávetőleges adatot sem közölt. Az összetűzésekben sokan megsebesültek, köztük egy HDP-képviselő, többeket kórházba kellett szállítani. Vanban eddig mintegy 30 embert vettek őrizetbe a hatóságok.

Törökországban már megválasztott polgármestereket visznek el a rendőrök

Őrizetbe vették hétfőn Törökországban a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadár, függetlenségért küzdő terrorszervezet 418 feltételezett tagját - közölte a török belügyminisztérium a hivatalos Twitter-fiókján. A bejegyzés szerint a rendőrségi fellépés Törökország 81 tartományából 29-re terjed ki.

Diyarbakirban a rendőrök nem engedték ki a HDP tartományi székházából a kurdbarát politikusokat. A verekedésben az Evrensel szerint a rendőrség bántalmazta a HDP egyik parlamenti képviselőnőjét, Semra Güzelt, akit később kórházba vittek. A párt Twitter-fiókján gyilkossági kísérletnek minősítette a történteket. Diyarbakirban négy embert állítottak elő a rendőrök.
    
Miután a hatóságok már hétfőn páncélautókkal zárták körül a diyarbakiri polgármesteri hivatalt, tervei ellenére Sezai Temelli, a HDP társelnöke nem tudta megtartani beszédét az épület előtt. Végül a szemközti utcában szólt a szimpatizánsokhoz. Felszólította őket, hogy hallassák hangjukat és álljanak ki a jövőjükért. Mint fogalmazott: "a jogért és az igazságért folytatott küzdelem a miénk, elsöpörjük a fasizmust, és szabaddá tesszük Törökországot".
    
Mardinban a tartomány kormányzói hivatala betiltotta a tiltakozók által tervezett sajtótájékoztatót. Amikor ennek ellenére egy csoport, köztük számos HDP-képviselő mégis elindult a polgármesteri hivatal épületéhez, a rendőrség könnygázzal lépett fel ellenük. Mardinban a HDP adanai képviselőnője, Tülay Hatimogullari sebesült meg, ezért kórházba szállították. A beszámoló szerint a rendőri intézkedés során öt újságírót őrizetbe vettek. Később HDP-sek egy kisebb csoportja elállta a Mardint Kiziltepével összekötő főutat.
    
Isztambulban ügyvédek akartak nyilvánosan felszólalni az igazságügyi palota előtt. A hatóságok ott is közbeavatkoztak, az inzultusban Ahmet Sik HDP-képviselő megsebesült.
    
Mint ismert, Van, Diyarbakir és Mardin március 31-én megválasztott polgármestereit a török belügyminisztérium terrorizmus címén hétfőn eltávolította hivatalából. A minisztérium rámutatott: a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK), amely évtizedek óta fegyveres lázadást folytat Délkelet-Törökországban, valamint annak leágazásai egyes polgármestereken keresztül törvénytelen célokra használják fel az önkormányzatok forrásait. Hozzátették: az érintett polgármesterek ellen fegyveres terrorszervezet alapítása és irányítása, fegyveres terrorszervezeti tagság vagy éppen terrorpropaganda gyanújával nyomozás folyik.
    
A belügyminisztérium mindhárom városban a tartományi kormányzót hatalmazta fel a polgármesterek helyettesítésével.
    
Süleyman Soylu török belügyminiszter keddi nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy "a jognak és a demokráciának az a legalapvetőbb feladata, hogy ne engedje a terrorizmust visszaélni a tiszta szavazatokkal". 
    
Felelőtlenül viselkednek és hibát követnek el azok, akik "legitim folyosót" igyekeznek nyitni a terrorizmus és a demokrácia között, továbbá a terrorizmust mentesítő kategóriává akarják tenni a "választottságot" - hangoztatta.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

1