Újabb brutális menekültáradat Szíriából, 4 nap alatt 60 ezren hagyták el otthonukat

Szíria háború

Tízezrek menekültek el otthonaikból Szíriában a török határ felé az utóbbi napokban a kormányerők támadásai elől - adja hírül jogvédő csoportokra és ellenzéki aktivistákra hivatkozva az MTI. 

Az orosz támogatást élvező szíriai kormányerők április végén indítottak offenzívát Idlíbben és a szomszédos Hama tartományban, egyre inkább visszaszorítva a dzsihadistákat és az ellenzéki fegyvereseket, akik e hét kedden elhagyták Hán Sejkún várost, ami jelentős fegyvertény Aszad rendszerének. A település 2014 óta a lázadók kezén volt

 A területről véget nem érő kocsisorok tartanak a török határ felé,

legalább 60 ezer ember hagyta el otthonát az utóbbi négy napban

- állítják jogvédők. 

„Elindultunk Aleppó felé és lőttek az autónkra"

Szerdán volt a megnyitója a Párbeszéd Házában az „Aleppó. Háború. Újjászületés." című kiállításnak. Bielik István, Hemző Károly-díjas fotóriporter és Solymári Dániel humanitárius szakember Szíriában készült fényképeiből láthatunk kiállítást. Bielik István anyaga a háborút tárja a közönség elé, a fotóssal a helyszínen volt lehetőségünk beszélgetni. Mikor járt Szíriában? 2013. februárjában.

Oroszország több hónapnyi patthelyzet után az utóbbi tíz napban fokozta támadásait a kormányerőkkel szemben állók ellen, ami jelentősen megváltoztatta a katonai helyzetet. Az ENSZ és más szervezetek szerint több száz polgári áldozata van az offenzívának. Moszkva és Damaszkusz ugyanakkor tagadja, hogy válogatás nélkül bombázná a civilek lakta területeket és a dzsihadisták állásait.

Legolvasottabb híreink