Az amerikai külügyminiszter dán kollégájával egyeztetett telefonon miután Trump megsértődött

Trump

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán telefonon tanácskozott dán kollégájával, Jeppe Kofoddal. Amerikai közlés szerint a két politikus az amerikai-dán biztonságpolitikai együttműködésről és Grönlandról cserélt eszmét.

Morgan Ortagus amerikai külügyi szóvivő közleményében tudatta: Mike Pompeo és Jeppe Kofod megvitatta Donald Trump dániai látogatása elhalasztásának ügyét is. A szóvivőnő további részleteket nem ismertetett.

Donald Trump amerikai elnök kedden éjjel Twitteren jelentette be, hogy lemondja dániai látogatását, mivel Mette Frederiksen dán kormányfő közölte: Koppenhágát nem érdekli Grönland megvásárlásának témája, a Dán Királyság nem akarja eladni az autonómiát élvező szigetet az Egyesült Államoknak. 

"Találkozónkat, amelyre két hét múlva került volna sor, elhalasztjuk"

- írta kedden az amerikai elnök.

Ezen felül leszögezte: köszöni a dán politikusnak, hogy világosan beszélt, mert így költséget és erőfeszítést takarított meg mind az Egyesült Államok, mind pedig Dánia számára.

Mette Frederiksen szerdán sajnálatát fejezte ki Trump útjának lemondása miatt. Azt mondta, meglepetéssel fogadta a hírt.

"Nem gondolnám, hogy Dánia és az Egyesült Államok kapcsolata válságba került volna. A látogatás lemondása nem változtat Dánia és az Egyesült Államok jó kapcsolatán".

Trump szerdán nem hagyta válasz nélkül a koppenhágai álláspontot. "Utálatosnak" nevezte Mette Frederiksen reagálását. Ezt követően került sor Pompeo és Kofod telefonbeszélgetésére.

Az amerikai lapok szerdán bőségesen tárgyalták az ügyet. A Vanity Fair című magazin internetes oldalán például Nicholas Burnst, az Egyesült Államok korábbi NATO-nagykövetét idézte.

"Néha nehezen hiszi el az ember, hogy az, amit Trump mond és tesz a világpolitika színpadán, valóban megtörténik"

- fogalmazott Burns. Hozzáfűzte, hogy

ez a mostani egy újabb bizarr és humoros pillanata az amerikai elnök tevékenységének.

Egyúttal emlékeztetett arra, hogy Dánia kulcsfontosságú NATO-partnere az Egyesült Államoknak, elsőként vett részt az iraki és az afganisztáni háborúkban Washington oldalán.

Trump megsértődött azon, hogy nem veheti meg Grönlandot, ezért lemondta dániai útját

Öt nappal ezelőtt még trollkodásnak tűnt a Wall Street Journal információja, mely szerint Donald Trump többször is felvetette Grönland megvásárlásának lehetőségét, ahogy azt tették korábban Alaszka esetében. Világos, hogy az Egyesült Államok számára geostratégiailag rendkívül fontos a Dániához tartozó, de autonómiát élvező sziget, egy légitámaszpontot (Thule) működtetnek is Grönlandon.

 

sss
2019. október 18. | 20:14
impeach
sss
2019. október 18. | 16:57
Orosháza
sss
2019. október 18. | 20:14
impeach
sss
2019. október 18. | 16:57
Orosháza
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton

Friss