Jubileum: huszadik alkalommal mondhat nemet a Fidesz az ügynökakták megismerésére

ügynökakták

A totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapján az LMP ismét benyújtja az ügynökakták nyilvánosságra hozataláról szóló törvényjavaslatát.

A párt hagyománya még a Schiffer-érára datálódik, a kormánypárti többség az elmúlt két ciklus során 19 alkalommal mondott nemet arra, hogy megismerhessük a pártállami múlt fenntartóit, kiszolgálóit, illetve megértsük azt, hogy ki és mi a felelős azért, hogy félrecsúszott a rendszerváltás.

Tizenkilencedszerre is leszavazta a Fidesz az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát

2011 óta folyamatosan próbálja elérni az ökopárt, hogy a nyilvánosság is megismerhesse az ügynökaktákat, ám ezt a kormánypárti képviselők rendre leszavazzák. A parlament mai ülésén sem volt ez másképp, ezúttal is megakadályozta a Fidesz a 19-edjére benyújtott javaslat tárgysorozatba vételi kérelmét.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője mindezzel kapcsolatban közölte, főhajtással emlékeznek arra a több száz millió emberre, akik meghaltak a náci és kommunista diktatúrákban, és azokra is, akiknek az életét megnyomorította az állami terror. Büszkén emlékeznek azokra is, akik nap mint nap küzdöttek az elnyomás ellen, bízva és reménykedve abban, hogy az egyszer véget ér. Küzdelmük nem volt hiábavaló és értelmetlen - fogalmazott a politikus.

"Éppen ezért ezen a napon különösen fontos fellépnünk: nyilvánosságra kell hozni a rendszerek működtetőinek neveit. Ezért 20. alkalommal is benyújtjuk az ügynökakták nyilvánosságra hozataláról szóló törvényjavaslatunkat. A Fidesz eddig nem feltárni akarta a kommunista államgépezet működési mechanizmusait, hanem eltanulni és újrahasznosítani. A jelek szerint eddig jó diáknak bizonyultak"

- hangsúlyozta Keresztes László Lóránt.