Salvini elszámolhatta magát: nélküle alakulhat új kormány és pártja népszerűsége is csökkenőben

Salvini
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Matteo Salvini logikája érthető volt, amikor közös kormányuk megbuktatásával előrehozott választásokat akart kierőszakolni, a közvélemény-kutatások alapján az első helyen futnának be egy mostani szavazáson. A terv viszont borulni látszik, Salvini nélkül jöhet létre baloldali kormány, a Lega népszerűsége lefelé ível, és néhány párttársának is elege van a bevándorlásellenes belügyminiszterből – írja az Azonnali.

Giuseppe Conte, az Öt Csillag és a Lega közös miniszterelnöke kedden lemondott és Salvinit hibáztatta a kialakult belpolitikai válságért, de a vallási szimbólumok használatát, az orosz kapcsolatokat és az autoriter célokat is kritizálta.

Lemondott az olasz miniszterelnök

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök kedd délután bejelentette, hogy a tavaly óta tartó koalíciós kormányzás véget ért, és este benyújtja lemondását az államfőnek. A római parlament felsőházában elmondott beszédében Giuseppe Conte súlyos és terhes következményekkel járó lépésnek nevezte a kormánypárti Liga bizalmatlansági indítványát, és hosszan bírálta Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes belügyminiszteri és politikusi tevékenységét.

Salvini rémálma jöhet

A Lega vezetője arra játszott, hogy a parlamenti bejutási küszöb fölé mért neofasisztákkal (Olaszország Fivérei) szövetséget kötve saját magát emelje kormányfővé, Salvini viselkedése viszont egységbe kovácsolhatja a baloldalt, akik új többséget alakíthatnak ki, megakadályozva az előrehozott választást.

A balpopulista, eddig Legával kormányzó Öt Csillag, Beppe Grillo visszatérésével összebútorozhat a balközép Demokrata Párttal, plusz néhány kisebb frakcióval, létrehozva egy baloldali kormányt.

Gondban a Lega

Egyelőre tehát úgy néz ki, hogy Salvini a totális siker helyett épp ellenkező irányba vezeti pártját: akciója miatt a hatalmi pozícióból már kikerültek, és választások híján vissza sem juthatnak oda.

Salvini azt hangoztatja, ahogy a populisták szokták, hogy a „nép” mögötte áll, de, ahogy általában a többi populista vezetőnél is tapasztalható, az adatok ezt nem támasztják alá. A Lega népszerűsége hét százalékponttal zuhant a két hete tartó kormányválság óta, miközben a baloldal erősödőben van.

Salviniék jelenleg 31 százalékon állnak, a balközép már 24 százalékot mutat, az Öt Csillag 20 százalékon.

Harag a pártban

Az alapvetően északi gyökerű szerveződés északi tartományi vezetői nem azt várták Salvinitől, hogy kikormányozza a hatalomból a Legát. A nekik rendkívül fontos autonómiatörekvéseket így lehetetlen keresztülvinni.

Az Il Giornale napilap arról is beszámolt, hogy a strandokról visszahívott legás képviselők és szenátorok egyre kritikusabbak Salvinivel. Nehezen viselik, hogy a beígért teljhatalom helyett egyelőre annyi történt, hogy bukták a kormányzati pozíciókat és jelenleg arra várnak, hogy a balpártok megtudnak-e egyezni egymással a koalícióról.

Ennek pedig a hírek szerint az első következménye az lehet, hogy leállítják a Salvini-féle one-man showt és komoly tanácsadókkal vetetik körbe a pártelnököt.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss