A Fidesz-kormány már a szemétre is lecsap - A bevételnövelésen túl az uniós ellenőrök félrevezetése lehet a cél

szemét Fidesz

A számlázás és a díjbeszedés után az ország összes – többnyire uniós támogatásból megvalósult vagy felújított – korszerű hulladékkezelőjének válogató, átrakó, lerakással hasznosító központjára rátenné a kezét az állam, kigolyózva ezzel az önkormányzati cégeket, illetve társulásokat az iparágból – írja az Mfor.

Ehhez egyelőre azonban még nem sikerült megtalálni a megfelelő jogi formát.

A gazdasági portál szerint az újabb államosítással a közelgő önkormányzati választások miatt nem kapkodnak a döntéshozók, de értesüléseik szerint a színfalak mögött már gőzerővel dolgoznak a hulladékhasznosítók bekebelezésén.

Az erre vonatkozó tervekről azonban hiába kérdezték az Innovációs és Technológiai Minisztériumot és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt-t.

A cél a bevételnövelés mellett az lehet, hogy

olyan eredménykimutatások készülhessenek, amelyek az uniós ellenőröket is meggyőzik arról, hogy a kifizetett támogatásokat megfelelően használták fel és teljesültek a projektgazdák vállalásai.

Az Mfor szerint ugyanis erre most csak nagyon elenyésző esély mutatkozik.

Az irányító hatóságok folytonos átszervezése, a rezsicsökkentés, az NHKV által koordinált számlázás és díjbeszedés padlóra küldte az ágazatot.

Becslések szerint országos szinten 80 milliárd forint hiányzik a szektorból.

Ez ugyan a termékdíjból – egyfajta hulladék- és környezetvédelmi adóból – részben visszapótolható lenne, hiszen tavaly 75 milliárd forint folyt be a központi költségvetésbe ilyen jogcímen, de a kormány ennek csak kis részét csorgatja vissza a hulladékgazdálkodóknak, a pénz többi része kikerült a rendszerből.