Családi kirándulás kiváló célpontja: a Magas-Tátra

Tátra
Samu Tamás Gergő

A magyarok számára ismert kiránduló- és túracélpont a Magas-Tátra, de a profi hegy- és sziklamászók is megtalálják számításaikat a világ legkisebb magashegységében. Mi családi nyaralásra készültünk, és nem igazán csalódtunk.

Samu Tamás Gergő

A hegység nagyobbik része a mai Szlovákia területéhez tartozik. A fővárosból csak néhány órányi autóútra. Kisebbik része pedig Lengyelországhoz. A sokcsillagos szállodától a kempingekig mindenféle szállás elérhető. Az árak illeszkednek egy kiemelt turistaközponthoz, így a szlovák átlagnál azért drágábbak az vendéglátóhelyek és a szállások is, de kibírhatatlan költséget nem ró a látogatókra. Bosszantó, hogy magyarul alig írnak ki valamit, pedig a látogatók jelentős része magyar.

Samu Tamás Gergő

A látnivalók közül kiemelkednek a magashegyi tavak, mint például a Poprádi-tó, a Csorba-tó, vagy a Zöld-tó. A legtöbb látnivaló autóval, kisebb, könnyedebb túrával, vagy siklóval, felvonóval, fogaskerekűvel, libegővel elérhető. Utóbbiakon a hosszabb út azért fejenként és felnőttenként 20-30 eurót is jelent. Kisgyerekekkel szerencsére ingyenes, és nagy élmény. Figyelem, a Lomnici-csúcsra vezető felvonóra napokkal előtte be kell jelentkezni! Fontos közlekedési eszköz még a tátrai villamosvasút, ami gyakran jár, igényes, és a legfontosabb településeket gyorsan meg lehet közelíteni vele.

Samu Tamás Gergő

Vegyük számításba, hogy a felvonók és libegők nagyon népszerűek, ezért ne lepődjünk meg, ha csak a jegyvásárlás fél órába, míg a közlekedési eszközre feljutás 40-50 percbe telik. Erre az esetre a család többi része bőven válogathat a vendéglátó-helyek és a szépen kiépített, igényes játszóterek közül. Akár 1800 méteres magasságban is.

Samu Tamás Gergő

A túrázás és kirándulás után javasolt megkóstolni az eredeti juhtúrós sztrapacskát, a híres-hírhedt tátra teát, a borovicskát vagy a nagyrészt nálunk is ismert szlovák söröket. Akár komolyabb túrára vagy hegymászásra készül valaki, akár családi kirándulásra, a Magas-Tátra kiváló, ámde gyakran zsúfolt úti cél.