Elkezdődött az amazonasi tűzoltás, a világ vezetőit a helyszínre várják

Amazonas
Twitter

Óriási területeken lángol az Amazonas, ami több szempontból is rossz hír, egyrészt a Föld tüdejének nevezett területről van szó, kulcsfontosságú szereppel a bolygó klímájának stabilitásában, másrészt pusztul az élővilág, harmadrészt a tűz rengeteg káros anyagot szabadít a levegőbe.

A klímaszkeptikus Jair Bolsonaro eleinte úgy nyilatkozott a tragédiáról, hogy nincs pénzük megfékezni a lángokat, a helyzet azóta - hála a nemzetközi nyomásnak - változott, hét államban a hadsereg is beszállt az oltásba.

Utazzanak?

Az Amazonas védelme mellett a világ vezetői közül Emmanuel Macron állt ki a leghatározottabban, a francia elnök úgy fogalmazott, hogy a "ég a házunk", és technikai, pénzügyi segítséget is kilátásba helyezett. A hírek szerint az egyezség már megszületett. Macronnak azt is sikerült elérnie, hogy a G7-csúcson is téma legyen az Amazonas.

A nagyjából 80 ezer helyen fellángoló tüzek nem csak Brazíliát, hanem Bolíviát is érintik, az ország államfője meg is hívta a G7-eket:

„Üdvözöljük a G7-ek álláspontját, amellyel kifejezték sürgős segítségnyújtási szándékukat az Amazonas-vidék erdőtüzekkel küzdő országainak. Egyúttal meghívjuk Emmanuel Macron francia államfőt és kollégáit Bolíviába, hogy közvetlenül teljesíthessék az együttműködésre vonatkozó ígéretüket."

Evo Morales arra is felhívta a figyelmet, hogy az aggodalom kifejezésén túl a tettek mezejére kell lépni. Bolíviában októberben tartanak elnökválasztást, de Morales és kihívói felfüggesztették kampányukat a katasztrófa miatt. Az ország területén eddig 700 ezer hektár erdő és legelő égett le.