Robotokra bíznák a határvédelmet?

drón, határ

2021-re úgynevezett „határőrizet célú autonóm robotrajok” is védhetik a magyar határt – írja a Népszava a kormany.hu-ra feltöltött dokumentumra hivatkozva. A Magyarország Nemzeti Integrált Határigazgatási Stratégiája címet viselő, 59 oldalas irat szerint 2019. december 31-i határidővel „növelni kell a szerepvállalást a nemzetközi szintű kutatás-fejlesztési projektekben, amelyek eredményeit integrálni szükséges a feladatellátásba”.

A baloldali napilap a rendőrség honlapjára hivatkozva azt írja, ezeknek a robotegységeknek, melynek a Roborder fantázianevet adták, a fejlesztése már folyamatban van, a több országot magába foglaló konzorciumba az Országos Rendőr-főkapitányság 87,3 millió forinttal szállt be. Mint tájékoztatnak, a rendszer földi mozgó robotegységekből – például kis, kerekekkel ellátott, automatikusan járőröző, felvételeket készítő járművekből – és megfigyelő drónokból áll majd. A robotok és a drónok által készített képek alapján dönti majd el az illetékes tiszt, hogy szükséges-e „élőerős erősítést” küldeni a helyszínre. A Népszava idézi Noel Sharkey-t, a Sheffield Egyetem mesterséges intelligenciával foglalkozó professzorát, aki szerint ugyan a Roborder-projektben nem szerepel, hogy fegyverrel szereljék fel a határ menti robotokat, ám azokban az országokban, ahol fennáll a tömeges migrációs veszélye, „túlságosan csábító lesz”, hogy mégis felfegyverezzék azokat.

A napilap a dokumentumból azt is kiemeli, a kormánypropaganda ellenére nem várható a migrációs hullám fokozódása. Mint a kabinet irata fogalmaz, „(…) az elkövetkező időszakban a jelenlegihez hasonló mértékű (kiemelés tőlünk – a szerk.) illegális migrációs tendenciák prognosztizálhatók” (9. oldal). Majd a 13. oldalon az olvasható, hogy a 2015-ös menekülthullám idején 456 880-hoz képest, 2018-ban mindössze 5642 határrendészeti intézkedést hajtottak végre a hatóságok.

A menekültkérelmek számának drasztikus zuhanásáról közölt KSH-adatokat mi is ismertettük:

Még sosem érkezett Magyarországra olyan kevés menedékkérő, mint tavaly

2018-ban mindössze 671 fő menedékkérő érkezett Magyarországra - derül ki a KSH által április végén közzétett adatokból. A magyar statisztikai intézet 2000-ig visszakereshető adatai szerint ez a szám még sosem volt ilyen alacsony, a második legkisebb mértéket 2004-05-ben, illetve 2011-ben mérték: ezekben az években nagyságrendileg 1600-1700 fő érkezett.

 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss