Jobbik: a Fidesznek fontosabbak a gazdasági érdekeltségei, mint a környezetvédelem és a klímaváltozás

Jobbik: a Fidesznek fontosabbak a gazdasági érdekeltségei, mint a környezetvédelem és a klímaváltozás

A kormány az elmúlt kilenc évben lerombolta a környezetvédelmet.

A környezetvédelem és a klímaváltozás olyan témák, amelyek pártpolitikán felül kell, hogy álljanak  - jelentette ki Nunkovics Tibor jobbikos országgyűlési képviselő az Agrárminisztérium budapesti épülete előtt tartott szerdai sajtótájékoztatóján. Hozzátette: legalábbis az lenne az ideális állapot, ha mind a politikusok, mind a civil szervezetek, a szakemberek egy platformon lennének, és próbálnának annak érdekében tenni, hogy csökkentsék vagy enyhítsék a klímaváltozás negatív hatásait.

Nunkovics Tibor szerint a Fidesz azonban sajnos azt mutatta meg - „kommunista tempót idézve” -, hogy a propagandaszócsöveikben csak elbagatellizálják ezeket a fontos kérdéseket. A jobbikos képviselő azt is felidézte, hogy korábban Orbán Viktor nem írt alá egy szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatos uniós egyezményt Brüsszelben.

„Az elmúlt kilenc évben miért rombolták le a környezetvédelmet vagy annak háttérintézményeit, jogi környezetét Magyarországon?”

- tette fel a kérdést Nunkovics Tibor, aki megjegyezte: nem véletlen, hogy az Agrárminisztérium elé hirdette meg a sajtótájékoztatóját, mivel „mintegy mindegy alapon” a tárcánál van a környezetvédelem.

„Vajon mi lehet ennek az oka?”

A jobbikos képviselő azt gyanítja: Áder János, aki zöld politikusnak tartja magát, azért nem szólal meg ezekben a kérdésekben, mert

a Fidesznek fontosabbak a gazdasági érdekeltségei, melyek sokkal gördülékenyebben tudnak haladni, ha nem akadályozzák a környezetvédelem és a klímaváltozás kérdései.

Ugyanakkor Nunkovics Tibor kijelentette:

„Az is előfordulhat, hogy ezt az egészet csak én lihegem túl, és tulajdonképpen itt nem történik más, csak a bozótos ég.”

Az egész magyar internetet bejárta, hogy a fideszes Kósa Lajos a brazil esőerdőtüzet egy bozóttűznek nevezte a Kossuth Rádióban. Hasonló sikereket ért el a békemenetes Bencsik András is, aki egy focilabdán szemléltette a kormánypárti HírTV műsorában, hogy nem kell jajveszékelni, nem is akkora nagy a brazil esőerdő, és „akad még pár négyzetkilométer a Földön, ami nem tartozik Brazíliához”.

A Fidesz szerint a lakosság környezetrombolóbb, mint egy bánya

Nunkovics Tibor a sajtótájékoztatón azt is elmondta: kedden telt házas lakossági fórumot tartottak Pilisvörösváron amiatt, hogy napirendre került egy évtizedek óta nem működő bánya újraindítása a Pilisben.

A lakosok egybehangzóan kinyilvánították a véleményüket, hogy nem szeretnék, ha a bányát újra megnyitnák.

A jobbikos képviselő támogatásáról biztosította a helyi lakosokat, illetve szerdai sajtótájékoztatóján arról is beszámolt: egy parlamenti indítványt fog benyújtani annak érdekében, hogy sem ez a pilisi, sem más hasonló beruházás ne valósulhasson meg az emberek megkérdezése, népszavazás kiírása nélkül.

 

A lakossági fórumon egyébként megjelent Hadházy Sándor, a Fidesz térségi képviselője is, aki először az mondta, ő is a bányanyitás ellen van, elismerte annak negatív környezetterhelő hatásait, majd mégis azzal érvelt, hogy

a Budapestről elköltözött, mintegy 300 ezer ember - akik a régióban kezdtek új életet -, valójában sokkal rosszabb hatással vannak a környezetre, mint a bánya megnyitása.

(A pilisi bányaügyről és lakossági fórumról külön riportban számolunk be hamarosan.)