Kocsis Máté szerint provokációnak is felfogható, hogy az EU nem fizeti ki a magyar határvédelmi költségek felét

Kocsis Máté szerint provokációnak is felfogható, hogy az EU nem fizeti ki a magyar határvédelmi költségek felét

Kocsis Mátét, a Fidesz frakcióvezetőjét a Kossuth Rádióban kérdezték arról, mi a véleménye Dobrev Klára álláspontjáról, mely szerint nem támogatja, hogy az Európai Unió kifizesse Magyarországnak a határvédelmi költségeket.

Kocsis erre gyurcsányozásba kezdett, de azt is kifejtette, hogy szerinte akár provokációnak, egyfajta szankciónak is felfogható, hogy az EU a határvédelem költségeinek fele helyett mindössze egy százalékát téríti meg Magyarországnak.

Úgy indokolt, amikor Magyarország a határát védi, akkor a schengeni határt is védi, ez európai uniós kötelezettsége. Hozzátette: ez az a szerződéses alap, amely miatt Magyarország azt gondolja, hogy a költségeket felerészben az uniónak kellene állnia. Reményre ad okot, hogy ezt a kedvezőtlen ígéretet még a Juncker-féle bizottság tette, és az újonnan felálló bizottságnál újra meg kell nyitni a határvédelmi költségekkel kapcsolatos tárgyalásokat.

Már csak 4 millió forintba kerül egy menekült megállítása a magyar határon

Mi is beszámoltunk róla, hogy 2018-ban fejenként nagyjából 22 millió forintba került egy illegális határátlépő megállítása: A Népszava számításai szerint több mint 22 millió forint határvédelmi kiadás jutott minden egyes illegális határátlépő megállítására. A rendőrség összes 2018-as költéseinek negyedét, 146 milliárd forintot szánt erre. Tavaly 6432 embert fogtak el vagy fordítottak vissza a határon.