Boris Johnson megerősítette: október közepén választások lehetnek

Boris Johnson megerősítette: október közepén választások lehetnek

Boris Johnson brit miniszterelnök megerősítette szerdán, hogy kormánya kész október közepén előrehozott parlamenti választásokat tartani, ha az ellenzék törvényt alkot a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnésének tilalmáról – írja az MTI.

Johnsont a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerda délutáni alsóházi órájában az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn arról faggatta, hogy a kormány milyen új megállapodási javaslatokat terjesztett az Európai Unió elé. Johnson ugyanis az elmúlt napokban többször kijelentette, hogy „lendületes” tárgyalások folynak Brüsszellel az alsóház által háromszor is elvetett eredeti Brexit-megállapodás alternatíváiról, de e tárgyalásokról eddig semmiféle részlettel nem szolgált.

 

Soha nem lesz ebből Brexit, Boris Johnson máris kisebbségbe került

Hamar keresztülhúzta a londoni parlament Boris Johnson miniszterelnök határozott terveit, mikor kedd éjjel megszavazták azt az ellenzéki javaslatot, amely lehetővé teszi, hogy napirendre vegyék a megállapodás nélküli Brexit tilalmát célzó törvénytervezet. A 328-301 arányban, 21 konzervatív képviselő támogatásával meghozott döntéssel a képviselők gyakorlatilag kivették a konzervatív párti kormány kezéből a parlamenti ügymenet irányítását.

 

Corbynnak válaszolva Johnson ismét csak annyit mondott, hogy kormányának eltökélt szándéka egy új megállapodás elérése az október 17-i EU-csúcson, és utána az ország kiléptetése az EU-ból az október 31-i határnapon.

A kormányfő ezután megkérdezte: Corbyn hajlandó lenne-e támogatni, hogy a britek október 15-én választásokon dönthessenek az ellenzék Brexit-stratégiájáról.

 

Elvesztette parlamenti többségét a brit Konzervatív Párt

A legkritikusabb pillanatban elvesztette a többségét a brit parlamentben a Tory Párt, miután Phillip Lee konzervatív képviselő elhagyta a kormánypárt frakcióját és átült a Liberális Demokraták képviselőcsoportjába - jelenti az Euronews. A lap emlékeztet rá, hogy a toryknak eddig mindössze egyetlen fős többségük volt, ezt veszítették most el, ráadásul akkor, amikor késhegyre menő vita folyik a brexitről.