Felmentették az Index oknyomozó újságíróját

A tavalyi választási kampány idején cikket írt egy svéd-magyar nő múltjáról, aki a közmédiában azt állította: a migránsok települt vissza Magyarországra.

Az Index újságíróját felmentette a bíróság. Dezső András ellen korábban az ügyészség személyes adattal való visszaélés miatt emelt vádat.

A tavalyi választási kampány idején cikket írt egy svéd-magyar nő múltjáról, aki márciusban arról nyilatkozott a közmédiának, hogy a migránsok miatt megromló svéd közbiztonság miatt inkább visszatelepült Magyarországra – írja a hírportál.

Az Index újságírója szabadon hozzáférhető svéd online adatbázisokban jutott a nyomára, hogy a nőt korábban több bűncselekmény, köztük hétrendbeli rágalmazás és közbizalom elleni bűncselekmény miatt is elítélték.

A nő a személyes adatai megsértése miatt feljelentette az újságírót, aki ellen vádat emelt a II. és III. kerületi ügyészség, most azonban első fokon a bíróság pár napja megszüntette a büntetőeljárást.

Az Index ismerteti, hogy az indokolásban a bíró utalt a strasbourgi ember jogi bíróság egy korábbi döntésére és az adatvédelmi hatóság álláspontjára is: összefoglalva, ha a szerző olyan bűncselekmény terheltjét nevezi meg, amely a közvéleményt fokozottan érdekli, és amelyben a büntetőeljárás már nem a korai szakaszban tart, az újságíró csak a dolgát végzi, nem büntethető.

A nő ellen indult svédországi eljárások rég befejeződtek, és maga vált közszereplővé, amikor egy aktuálpolitikai jelentőséggel bíró ügyről (a nyugat-európai országoknak a migrációval összefüggő közbiztonsági helyzetéről) nyilatkozva az arcát, nevét vállalva önként a köztévé kamerája elé állt. Ezért a bíróság úgy ítélte meg, hogy az Index újságírója nem követett el bűncselekményt.