„A populista politikus halála az, amikor elveszik előle a mikrofont”

Gyöngyösi Márton
Gyöngyösi Márton

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese és európai parlamenti képviselője hosszú bejegyzést osztott meg a Facebook-oldalán a Politico egyik cikkére reagálva, amely az európai populisták, Orbán Viktor szövetségeseinek hanyatlását fejtegeti.

„Úgy tűnik, hogy a globalizáció mellékhatásaként már nem csak a márványpoloskák és más egzotikus rovarfajok, de akár egész politikai struktúrák is megjelennek nálunk. Így juthatott el európai földre a politikusok egy Latin-Amerikában őshonos válfaja, a populista”

- vélekedik Gyöngyösi Márton.

Szerinte őshazájában a populista politikus nem áll a tápláléklánc tetején, természetes ellenségei más populista politikusok, gyártulajdonosok, a Nemzetközi Valutaalap, vagy maga az Amerikai Egyesült Államok hadserege. „Európában azonban a populizmus békésen fejlődhetett ki minden jó érzésű, felelős polgár őszinte megdöbbenésére”, „mivel a táplálékláncban eleinte kakukktojás volt, senki sem tudta, mikor áll majd meg a populizmus terjedése”. A jobbikos politikus hozzáteszi: „egészen nagyjából mostanáig.”

Bejegyzésében kitér rá, hogy nyár eleje óta a populista politikusok nagy hullását figyelhetjük meg, kiderült ugyanis, hogy

„egy nagy ellenfelük mégiscsak van: ez pedig a valóság és az ígéreteik között feszülő áthidalhatatlan szakadék.”

Gyöngyösi Márton szerint a populistákkal az az óriási probléma, hogy

„hiába a magabiztos, erőt és biztonságot sugárzó fellépés, hiába a nagy szavak, hiába a hivatkozás a nemzetre és az emberekre, előbb vagy utóbb mindig kiderül, hogy semelyik ígéretüket sem tudják megvalósítani, ám még mielőtt észre vennénk, a pénzt nagyon gyorsan el tudják tenni.”

A jobbikos politikus úgy látja, egy „különös modern hóbort manapság a jobboldali populizmusról beszélni.„ Majd megjegyzi: Heinz-Christian Strache, Matteo Salvini, vagy éppen Orbán Viktor nevét szokás itt emlegetni, „csakhogy aki jobboldali populizmusról beszél, az nagyobbat nem is tévedhetne.”

Gyöngyösi Márton kifejti: a populizmus nem tud semmilyen oldali lenni, „már ha a politikusi zsebeket képviselő oldalt nem számítjuk.”

A populizmus lényegéről azt írja: „egy felelőtlen politikus mindenkinek mindent megígér, amihez persze a lehető legtöbb hatalmat kéri, majd amikor égni kezd lába alatt a talaj, akkor mosolyogva arrébb áll”, ez pedig „nem éppen jobboldali viselkedés.”

A bejegyzés további részében Gyöngyösi Márton felsorolja, hogyan buktak meg hazájukban Orbán Viktor populista szövetségesei: az ibizai botrányban elvérző Heinz-Christian Strache vagy Matteo Salvini, aki elszámítva magát, megbuktatta saját kormányát. A jobbikos politikus szerint gyengülőben van már Jair Bolsonaro brazil elnök is, illetve úgy tűnik, beletörik a bicskája a kormányzásba a brit miniszterelnöknek, Boris Johnsonnak is.

„Orbán Viktor persze alaposan bebetonozta hatalmát, ám barátai vészesen fogynak, a gazdasági válság pedig közeleg”

- írja Gyöngyösi Márton, aki azt is megjegyzi, hogy a populista politikus „halála” közel sem olyan heroikus, mint a 20. század milicistájáé Robert Capa legendás fotóján. Bejegyzése végén a jobbikos politikus úgy fogalmaz:

„A populista politikus halála az, amikor elveszik előle a mikrofont és vállvonogatva elsomfordál. Mi nem fogjuk őt sajnálni, ám a kezét mindig figyeljük, mert csal az utolsó pillanatig.”

A Jobbik elnökhelyettese és európai parlamenti képviselője arra buzdít, hogy október 13-án a Fidesz felelőtlen, populista hőzöngése helyett a megfontolt, felelős politikát válasszák a szavazók, támogassák az ellenzéki jelölteke.

A teljes bejegyzés itt olvasható: