A zalaegerszegi kórház visszautasítja a betege halála miatt távozó orvos állításait

A zalaegerszegi kórház visszautasítja a betege halála miatt távozó orvos állításait

Az intézmény szerint Alotti Nasri nem kért belső vizsgálatot az ügyben, holott lett volna rá lehetősége - írja a hvg.hu. 

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház közleményében azt állítja, az osztályvezető főorvos az esetet "nem jelentette rendkívüli eseményként és nem kezdeményezett igazságügyi boncolást". A halotti zárójelentést Alotti Nasri "maga készítette és írta alá, abban nem tett utalást az esetleges kétséges körülményekre".

Úgy vélik, az orvos "saját érdekei szerint, utólagosan" használja fel a beteg halálát. Szombaton a kórház szívsebészei nyílt levélben álltak ki az intézmény mellett, leszögezve, hogy Nasri alkalmatlan volt a feladatára, és "rendkívül nagy megkönnyebbülés" számukra a távozása. 

Az osztályvezető főorvos húsz év után csütörtökön jelentette be, hogy felmond. Döntését azzal indokolta, hogy júniusi szabadsága idején a közreműködésével bekerült az osztályra egy sürgős szívműtétet igénylő beteg, aki

„indokolatlan egy hét tartózkodás után, műtétre várva meghalt". 

Alotti Nasri szerint hiába jelezte szóban, hogy mi történt, a kórház vezetése nem foglalkozott az üggyel, holott "legalább egy belső vizsgálatot" le kellett volna folytatni. Az intézmény mai közleményében ugyanakkor azt írja, ezt a vizsgálatot éppen az osztályvezető orvosnak kellett volna kezdeményeznie, ilyet azonban nem tett. 

"„A történtek után két komoly gondolat gyötört. Vajon jobb lett volna, ha csöndben maradok, s nem csinálok ebből ügyet, mondván úgy is tele van az egészségügy hasonló esetekkel, legfeljebb ha a beteg hozzátartozói beperelik a kórházat, a bíróságon majd kitalálok egy kegyes hazugságot. Vagy kockára téve a szakmai egzisztenciámat, családom biztonságát félre állok, mert tovább nem tudok ebben a feszült, bizalommentes légkörben dolgozni. Az utóbbit választottam. Így, a fentieket figyelembe véve, 2019. szeptember 4-től közalkalmazotti jogviszonyom közös megegyezéssel történő megszüntetését kezdeményezem”

 - írta csütörtökön Alotti Nasri.

A Válasz Online keddi tényfeltáró cikke szerint az ügyben rendőrségi nyomozás folyik. A portál szerint a műtét végül halálosnak bizonyuló halogatását az okozta, hogy a kórház rekonstrukciója miatt a szívsebészek a két műtőből csak egyet használhatnak, a másikon egy másik osztály sebészei dolgoznak.