Kudarcba fulladt India holdraszállási kísérlete

Chandrayaan 2

Kudarcot szenvedett szombaton India második Hold-missziója, miután az ország űrügynöksége elvesztette a kommunikációs kapcsolatot a Csandraján-2 holdszonda Vikram nevű holdra szálló egységével, csupán percekkel azelőtt, hogy talajt ért volna az égitest eddig felfedezetlen térségében, annak déli sarkvidékén.

"A leszállás a tervnek megfelelően haladt mindaddig, amíg a Vikram 2,1 kilométerre meg nem közelítette a felszínt. Ekkor elveszett vele a kapcsolat. A rendelkezésünkre álló adatokat elemezzük"

- közölte Kailaszavadivo Szivan, az űrügynökség (ISRO) elnöke 15 perccel azután, hogy az egységnek talajt kellett volna érnie. Az MTI elmondása szerint az ügynökség sajtótájékoztatót ígért két órával későbbre, majd ezt lemondták.

A Holdat érés teljesen automatikusan történt, a Földről nem irányították.

A Vikram hétfőn a terveknek megfelelően vált le a Hold körüli pályán keringő Csandraján-2-ről. Ha a misszió sikerült volna, akkor India lett volna a negyedik ország az Egyesült Államok, Oroszország és Kína után, amely "megveti a lábát" a Holdon. Ez volt az idei harmadik landolási kísérlet a Föld kísérőjén, miután a kínai Csang'o-4 sikeresen teljesítette a tervet, az izraeli Beresit viszont végül a Holdra zuhant áprilisban.

A Csandraján-1, India első Hold-missziója 2008-ban indult útnak. Az űrszonda igazolta, hogy van víz a Holdon. A Csandraján-2 küldetését eredetileg az orosz Roszkoszmosszal együttműködve tervezték megvalósítani, 2013-ban azonban India a technikai különbségek miatt megszakította az együttműködést.

Míg India a Holdra szállással küszködik, addig Donald Trump űrügynöksége megvédené az amerikai fölényt a világűrben is, amit az oroszok nem vettek jó néven, Putyin épp tegnap látogatott el a Roszkoszmoszhoz, hogy hatékonyságnövelést és költségcsökkentést követlejen.

Újra itt az űrverseny? Putyin árcsökkentést sürgetett a Roszkoszmosztól

Úgy fest, Putyin kihívásnak vette Donald Trump augusztus végi kijelentését, miszerint az újonnan megalakult amerikai űrparancsnokság legfőbb feladata lesz, hogy "senki ne kérdőjelezze meg és ne fenyegesse Amerika fölényét a világűrben." Donald Trump amerikai elnök csütörtökön a Fehér Ház Rózsakertjében tartott ünnepség keretében hivatalosan is létrehozta az Egyesült Államok űrparancsnokságát.