Jobbikos kérdésre derült ki: a Fidesz szerint az édesapáknak továbbra sem jár diákhitel-kedvezmény

Jobbikos kérdésre derült ki: a Fidesz szerint az édesapáknak továbbra sem jár diákhitel-kedvezmény

Míg tavaly év eleje óta az anyák szüneteltethetik, vagy akár teljes mentességet kaphatnak a diákhitel visszafizetése alól, addig az édesapákra mindez nem vonatkozik.

Legalábbis ez derül ki abból az Mfor által szemlézett válaszból, melyet Rétvári Bence parlamenti államtitkár adott Sneider Tamás még augusztusban beadott írásbeli kérdésére.

A Jobbik elnöke ebben Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét faggatta arról, hogy az édesapák is számíthatnak-e a diákhitelük mérséklésére, részleges vagy teljes elengedésére.

A gazdasági portál emlékeztet, hogy 2018. januárjától az első gyermek születésénél három évre felfüggeszthetik a tartozás törlesztését. A felfüggesztés ideje alatt a kamatterheket átvállalja az állam, ezalatt a tartozás nem növekszik. Továbbá vissza nem térítendő állami kamattámogatásként elengedik a diákhitel tartozás felét azoknál a hitelfelvevő anyáknál, akiknek 2018. január 1-je után születik a második gyermekük és a támogatást igénylik a Diákhitel Központnál. Harmadik vagy további gyermek megszületése esetén pedig a teljes tartozást elengedik. A kedvezmények csak az édesanyákra vonatkoznak, az édesapákra nem. A lépéssel a kormány állítólagos szándéka az volt, hogy így is segítsék a családalapítást, a gyermekvállalást és -nevelést.

"Ugyanakkor nagy – meglehetősen érthetetlen, de könnyen orvosolható – fogyatékossága az intézkedésnek, hogy a férfiakat kirekeszti a kedvezményezettek köréből"

– áll Sneider Tamás kérdésében.

Rétvári válaszából világosan látszik:

a kormánynak esze ágában sincs, hogy az édesapákra is kiterjesszék a diákhitel szüneteltetését, csökkentését vagy akár teljes eltörlését.

Az államtitkár az alkotmány azon passzusaira hivatkozik, melyek felhatalmazzák a jogalkotót arra, hogy "részükre kedvezőbb feltételeket állapítson meg a különféle juttatások, kedvezmények igénybevétele kapcsán".

Rétvári azzal rázza le a kormányról a felelősséget, hogy az édesapák nyugodtan igényelhetik a 2014-ben bevezetett GYED Extrát, az pedig szerinte

nem tette hátrányosabbá az édesapák helyzetét, hogy bizonyos kedvezményeket csak a nők számára tett elérhetővé a kormány.

Az államtitkár szerint a diákhitel-tartozás csökkentése, szüneteltetése, teljes vagy részleges elengedése különben is az egész család anyagi helyzetét javítja.

Az Mfor ugyanakkor emlékezetet arra, hogy a kormány intézkedését már Székely László ombudsman is kifogásolta tavaly augusztusban.

Az alapvető jogok biztosa akkor nem értett egyet azzal, hogy csak az anyákra terjed ki a kedvezményt. Ugyanis szerinte az Alaptörvény külön hangsúlyt ad a nemek közötti egyenlőségnek, ez az érvelés pedig teljesen ellentmond annak, amit most Rétvári összebűvészkedett.

Székely akkor azt is elmondta, nincs akadálya annak, hogy az esélyegyenlőség elősegítése érdekében a többgyermekes, a gyermeket egyedül nevelő, a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő családokat további kedvezményekkel támogassák. Viszont kiemelte:

amennyiben a családban az apának van hiteltartozása, az ugyanolyan teherként jelentkezik, mintha az anyát érintené.

Ombudsman: ki kellene terjeszteni a diákhitel-mentességet az édesapákra is

Az ombudsman szerint az édesanyáknak járó, diákhitellel kapcsolatos kedvezményeket ki kellene terjeszteni az édesapákra is. Az Emmi érdemben egyelőre nem reagált, a Jobbik viszont arra emlékeztet, korábban ezt már ők is kezdeményezték. Székely László ombudsman jelentése szerint ki kellene terjeszteni az édesanyáknak járó, diákhitellel kapcsolatos kedvezményeket az apákra is - írja a Népszava.