Gyöngyösi: Mit tesz az EU finn elnöksége a bérfelzárkóztatásért?

Gyöngyösi Márton, a Jobbik európai parlamenti képviselője a finn külügyminisztert kérdezte arról, hogy az Európai Unió soron következő finn elnöksége mit tervez tenni a magyar embereket leginkább érintő problémák, a korrupció elleni küzdelem és a bérfelzárkóztatás terén.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Gyöngyösi Márton, a Jobbik európai parlamenti képviselője az ellenzéki magyar képviselők közül egyedüliként ülhetett be az Európai Parlament talán legnagyobb presztízsű szakbizottságába, a Külügyi Bizottságba. Abban az időszakban, amikor a globális felmelegedés, a migráció, vagy éppen a nagyhatalmak közötti feszültségek egyre gyakrabban igényelnek átfogó, felelős politikai válaszokat, különösen felértékelődik a külügyek szerepe az Európai Unióban és nagyon fontos, hogy ezeknél a vitáknál a magyarok hangját is képviselje valaki - mondta el kérdésünkre Gyöngyösi Márton.

Ahogy a Jobbik EP-képviselője lapunknak fogalmazott, az őszi ülésszak erős kezdéssel indult a Külügyi Bizottságban, a képviselők ugyanis Pekka Haavisto finn külügyminisztert hallgatták meg az EU soros elnökségét betöltő Finnország programjáról. A következő fél év nekünk, magyaroknak már csak azért is különösen fontos lehet, mert a finn elnökség kiemelt figyelmet kíván szentelni a jogállamiság védelmének, illetve a társadalmi igazságtalanságok csökkentésének. A Fidesz pár hete nem meglepő módon éppen ezekben a kérdésekben bonyolódott pengeváltásba Finnországgal, miután Orbán Viktor miniszterelnök a finn jogállamiságra tett megjegyzéseket, nagy megdöbbenést kiváltva Európában.

Mint keresztény-konzervatív értékrendű politikus, sajnálatosnak tartom, hogy az Európai Unió miközben értékekről vitázik, éppen a kereszténységet nem akarta megemlíteni alapértékei között, ám még kiábrándítóbb, hogy még a felvállalt értékeit sem képes minden esetben megvédeni. Mégis, hogyan várhatnánk el más, tagjelölt országoktól, hogy tartsák tiszteletben a demokráciát, ha ezt még egyes uniós tagállamokban sem sikerül elérni, gondoljunk csak Magyarországra. Ezt a kérdést tettem fel Haavisto külügyminiszter úrnak is

- fogalmazott Gyöngyösi, aki arról is kérdezte a finn diplomácia vezetőjét, hogy mit tervez tenni a korrupció felszámolásáért.

Felszólalásában a Jobbik EP-képviselője az Európát szétfeszítő bérkülönbségek kérdésére is kitért. Ahogy Gyöngyösi Márton elmondta, az EU jelentette előnyökből korántsem mindenki részesedik egyenlően és a keleti tagállamok polgárainak az egységes piac egyelőre az otthoni alacsony bérek és az elvándorlás közötti dilemmát jelenti. Gyöngyösi arról érdeklődött a finn külügyminiszternél, hogy tervezi-e a finn elnökség, hogy akár egy felzárkóztatásért felelős biztosi poszt létrehozásával, vagy más módon fellép Közép-Európa egyre súlyosbodó leszakadása ellen.

Finn külügyminiszter: „Nagyon jó kérdések”

Haavisto külügyminiszter nagyon pozitívan fogadta kérdéseimet - fogalmazott Gyöngyösi - kiemelve, hogy miközben sokat foglalkozunk például környezetpolitikával, még nincsenek teljesen kész válaszaink például az EU-t szétfeszítő gazdasági különbségek kezelésére, holott ez is egy fontos téma.

Gyöngyösi Márton szerint a finn külügyminiszter válasza is mutatja, hogy amennyiben meg tudjuk fogalmazni problémáinkat, a legmagasabb szinten is nyitottak arra, hogy a magyar emberek gondjait meghallgassák.

Ugyanakkor még mindig sok munka áll előttünk, hiszen számos európai vezető csak most találkozik először ezen kérdések valódi súlyával. Sajnos a Fidesz-kormány felelőtlen kommunikációja és feszültségkeltő csörtéi nem segítenek, sőt éppen akadályozzák, hogy Magyarország problémáira nyugaton is felfigyeljenek, ám mi azért dolgozunk, hogy a kormánypárt öncélú verbális kukaborogatása helyett a magyar emberek hangját vigyük el az Európai Parlamentbe, hiszen az éppen annyira a magyaroké, mint bármely más európai népé

- szögezte le a Jobbik európai parlamenti képviselője.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss