Ezért lehetetlenítették el Moszkvában az ellenzék indulását - nagyot gyengült Putyin pártja

Ezért lehetetlenítették el Moszkvában az ellenzék indulását - nagyot gyengült Putyin pártja

Jelentősen visszaesett az orosz kormánypárt a moszkvai városi duma választásán, az elmúlt 13 év leggyengébb eredményét hozták.

Az Egységes Oroszország párt a korábbi 38 helyett már csak 26 hellyel rendelkezik a fővárosi testületben. 13 helyet az Orosz Föderáció Kommunista Pártja, 3-3 széket pedig az Igazságos Oroszország és a Jabloko szerzett meg. Utóbbi csak több fellebbezés után tudta elérni, hogy indulhasson a válaszásokon, miután formai hibák miatt kizárták volna a jelöltjeiket.

Voltak, akik egyáltalán nem indulhattak

Alekszej Navalnij pártjának, a Korrupció Elleni Küzdelem Alapítványának jelöltjeit teljesen sikerült távol tartani, indulásukat formai okokra hivatkozva utasították el. Az ellenzéki indulók ellehetetlenítése miatt rég nem látott tömegtüntetések voltak Oroszország-szerte. Az alacsony népszerűség miatt a kormánypárti jelöltek hivatalosan függetlenként indultak.

A Putyin-párti polgármester személyét nem érintették a mostani választások. Szergej Szobjanyin úgy kommentálta a gyenge eredményt, hogy hasznára válik majd a városi tanácsnak, hogy változatosabb lesz.