A tanárhiány miatt több iskolában sincs normális tanítás

A tanárhiány miatt több iskolában sincs normális tanítás

A 24.hu értesülései szerint több oktatási intézményben sincs például matematika- vagy némettanár. A több ezres mértékű pedagógushiány miatt már mindenféle szakos embert felvesznek tanárnak, annak érdekében, hogy valahogyan meg tudják tartani az órákat.

Az elmaradt pedagógus bérrendezés miatt, egyre kevésbé vonzó a fiatal pályakezdők számára a tanári pálya. A 2018/2019-es tanévben 12 634-en kezdtek meg valamilyen pedagógus munkakör betöltéséhez szükséges végzettséget és szakképzettséget biztosító képzést. Diplomát azonban csak 8026-an szereztek abban az évben. A pedagógus hivatást választók száma pedig alig haladta meg a 6 ezret. Ezen felül 4-5 ezer pedagógus megy évente nyugdíjba, így évről évre egyre nagyobb a hiány. 

A 24.hu szerint például egy budapesti belvárosi iskolában informatika- és némettanár is hiányzik a megfelelő oktatás biztosításához, míg egy vidéki általános iskolában a matematikaórákat egy mérnök tartja, aki semmilyen pedagógiai végzettséggel nem rendelkezik, ugyanezen intézményben pedig alsó tagozaton is két tanítónővel kevesebbel indult a tanév, mint kellene.

"Magyarországon kezdő tanári fizetésből esélytelen megélni"

A pedagógusképzésre bekerülő fiataloknak kevesebb mint fele jut el addig, hogy valóban tanári pályán folytassa - derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának adataiból. A pályaelhagyás egyik legnagyobb oka az, hogy az elmúlt években a pedagógusbérek szinte alig növekedtek, szemben a versenyszférában dolgozók fizetésénél.