Egyre többen követelik a kormánytól, hogy vegye komolyabban a klímavédelmet

klíma - Greenpeace
Fotó: Greenpeace

Akadémikusok, neves tudósok, klímaszakértők, elismert művészek követelnek a Greenpeace-szel együtt klímavédelmet Magyarországnak.

A Greenpeace oldalán elérhető kiáltvány 9 pontban foglalja össze a legfontosabb cselekvési területeket, és arra kéri a magyar kormányt: álljon a klímaválság elleni harc élére és támogassa a magyar lakosságot az éghajlatváltozásra való felkészülésben.

A szervezet szerint csak akkor van esélyünk a klímaválsággal szemben, ha: 

1. Megvédjük erdeinket, élővilágunkat. Védjük és növeljük a természetes erdőket, gyepeket és vizes élőhelyeket.

2. Átalakítjuk a vízgazdálkodásunkat. Teret adunk a folyóknak és az aszály ellen vizes élőhelyekben tároljuk a vizet. Fejlesztjük a víztakarékosságot, és úgy bánunk az édesvízzel, mintha kincs lenne, mert az. 

3. Átalakítjuk a mezőgazdaságunkat. Olyan ökológiai mezőgazdaságra állunk át, amely a klímaválságban is garantálja élelmiszerbiztonságunkat. A káros vegyszereket kivezetjük, termőföldjeinket megóvjuk. Csökkentjük hús- és tejtermékfogyasztásunkat.

4. Átalakítjuk városainkat, falvainkat. Településeinket felkészítjük a klímaválság hatásaira, hogy védelmet nyújtsanak az embereknek, és biztosítsák élelmezési, egészségügyi, víz- és energiaszükségleteinket. Növeljük a városi zöldterületek arányát, és korlátozzuk a zöldmezős beruházásokat.

5. Átalakítjuk az energiagazdálkodásunkat. Átállunk energiatakarékos üzemmódra és a fenntartható módon megtermelt megújuló energiaforrásokra, és elbúcsúzunk a fosszilis energiahordozóktól.  

6. Átalakítjuk a közlekedésünket. Ahol csak lehet, csökkentjük a kilométereket. Gyalogolunk, kerékpározunk, közösségi közlekedést és vasutat használunk, és rugalmas közlekedési rendszerre váltunk. 

7. Átalakítjuk gazdaságunkat és fogyasztási szokásainkat. Takarékosan bánunk a természeti erőforrásokkal, a cégeket rávesszük a felelős viselkedésre. Erősítjük a fenntartható helyi gazdaságot és kereskedelmet. Kevesebbet és tudatosabban vásárolunk, féktelen szeméttermelés helyett újrafelhasználunk, megjavítunk, újrafeldolgozunk, és amit lehet, megosztunk. 

8. Minden erőnkkel támogatjuk a nemzetközi klímavédelmi erőfeszítéseket. Az Európai Uniós és globális klímavédelmi folyamatokban támogatóan, sőt kezdeményezően lépünk fel, hiszen enélkül nem tudunk hatékonyan tenni az országunk fennmaradása érdekében. 

9. Felkészítjük közösségeinket. Az oktatás és a média segítségével minden tudást megadunk az embereknek, hogy fel tudjanak készülni a klímavészhelyzetre. Erős, szolidáris közösségeket építünk, amelyek képesek alkalmazkodni a klímaválság kihívásaihoz.

A szervezet kiáltványához több mint 50 értelmiségi, közéleti személyiség és művész csatlakozott, köztük dr. Pálinkás József, az MTA volt elnöke és dr. Beer Miklós, nyugalmazott váci megyéspüspök is.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

sss
2019. szeptember 19. | 07:51
A rendőrök elkapták, de azt kérik, idegeneket senki ne engedjen a lakásba.
1
sss
2019. szeptember 18. | 20:29
Salvini háttérbe szorulásával sem marad hangoskodó olaszok nélkül Európa, de egyáltalán nem biztos - Orbán baráti kézfogása ide vagy oda -, hogy ő a fülsértőbb. Véleménycikk.
1
Salvini háttérbe szorulásával sem marad hangoskodó olaszok nélkül Európa, de egyáltalán nem biztos - Orbán baráti kézfogása ide vagy oda -, hogy ő a fülsértőbb. Véleménycikk.
Most vajon kik fogják jelképesen visszaadni?
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!