Nukleáris háború véletlen kitörésének veszélyére figyelmeztetett az orosz külügyminisztérium

Nem túl biztató.

Romlik a hadászati stabilitás állapota, fennáll a veszélye egy nukleáris háború véletlen kirobbanásának - figyelmeztetett csütörtökön Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes moszkvai sajtóértekezletén.

"Fennáll a kockázata egy nukleáris háború kitörésének. Az elmúlt évben különösen észrevehetően mutatkozott meg a negatív dinamika"

- fogalmazott a magas rangú diplomata.

Rjabkov szerint a háború veszélyének kitörése abban az esetben is fennáll, "ha a feleknek nem áll szándékukban nukleáris háborút kezdeményezni". A helyzet alakulásáért a helyettes tárcavezető a Nyugatot okolta.

"Kollégáink lépései Nyugaton mindinkább emocionálissá, időnként nagyon agresszívvé válnak. Kerülik arra megérett kérdések érdemi megvitatását, blokkolják a párbeszéd csatornáit, és tovább ingatják a fegyverzetkorlátozás szerkezetét"

- mondta, hozzátéve, hogy Oroszország nem zárja ki, hogy az Egyesült Államok a nukleáris küszöb leszállítása felé vette az irányt.

Rjabkov kifejezte Oroszország készségét arra, hogy az Egyesült Államokkal felújítsa a teljes körű párbeszédet a hadászati stabilitásról, amelynek azonban figyelembe kell vennie a brit és a francia nukleáris potenciált is. Közölte, hogy a témában legközelebb az ősz folyamán tartanak majd orosz-amerikai tárgyalást.

Az MTI beszámolója szerint az orosz külügyminiszter-helyettes síkraszállt a - hadászati támadófegyverek korlátozásáról kötött -orosz-amerikai START megállapodás hatályának meghosszabbítása mellett. Hangsúlyozta egyebek között: a nukleáris hatalmaknak meg kell erősíteniük, hogy az atomháború megengedhetetlen.