Mindenben segítünk, csak indulj el az ellenzéki jelölttel szemben

Mindenben segítünk, csak indulj el az ellenzéki jelölttel szemben

Országszerte gyanús "segítők" sündörögnek az ellenzék legesélyesebb jelöltjei ellen ringbe szálló, nem kimondottan kormánypárti közéleti szereplők körül.

Tapaszi József független polgármesterjelölt szeptember 9-én hivatalosan is elállt az indulástól Dunaújvárosban. Az N1TV-nek elárulta, hogy tavasszal, barátai unszolására érlelődött meg benne a döntés, hogy megmérettesse magát az októberi önkormányzati választáson, ám az aláírásgyűjtése körül szaporodó furcsaságok arra ösztönözték, hogy végül feladja közéleti ambícióit.

Mint fogalmazott:

"Segítők jelentkeztek nálam, egy fiatal srác személyesen is felkeresett, majd nagy nehezen kiderült, hogy kihez és hova is viszi a papírjaimat."

Bár Tapaszi azt végül nem akarta elárulni, pontosan hol is kötöttek ki az altírásgyűjtő ívek, egy költői kérdésében azért utalt arra, kinek állhatott érdekében, hogy eggyel több név szerepeljen a szavazólapon:

"Melyik az a párt ma Dunaújvárosban, amelyik meg szeretné osztani a helyi szavazókat?"

Bár a független aspiráns végül nem gyűjtötte össze az induláshoz szükséges 300 szignót, mint elmondta, ennek nem az volt az oka, hogy ne támogatták volna elegen az indulását:

"Az, aki visszaküldte az íveket, nem hitelesítette azokat az aláírásával, helyette felhívott, hogy írjam én alá én. Én viszont nem tudom, hogy ezek a személyek tényleg rám adták-e az ajánlásaikat, vagy fiktív emberekről van szó."

Azt is hozzátette, hogy bár nem szeretne senkit gyanúsítani, de az íveken az aláírások formájával sem volt minden rendben, és akár annak a lehetőségét sem zárja ki, hogy azokat más dokumentumokról másolták át.

Tapaszi hangsúlyozta, hogy nem szeretett volna bűncselekmény gyanúját fölvető ügybe keveredni, ezért inkább aláírás nélkül adta le a kitöltött íveket a helyi Kormányhivatalban.

Elárulta:

döntésében az is közrejátszott, hogy a közösségi médiában egy olyan újságíró is megkereste, hogy szívesen gyűjtene neki aláírást, aki szintén a "megosztó" politikai erőhöz köthető.

"Akkor döntöttem el, hogy nem szeretnék a mérleg nyelve lenni, ez legyen a nagyok csatája. Azt szeretném, ha tényleg az az erő győzne, akit a választók kívánnak. Ha én valakitől elvennék 5-600 szavazatot, és ezzel bármelyik jelöltet megbuktatnám, az lelkileg nagyon megviselne."

Tapaszi József kijelentette, hogy visszalépése ellenére is részt vesz a kampány hátralevő részében, attól pedig nem tart, hogy bárki megszólná mostani döntése miatt. Arra a kérdésre, hogy kivel szimpatizál, sokat mondóan úgy felelt:

"Nem mondom el, hogy kit támogatok, csak annyit üzenek: Rajta, Újváros!"

A DUOL beszámolója szerint szeptember 9-én a Helyi Választási Bizottság végül három polgármesterjeöltet vett nyilvántartásba, akiknek a névsora a szavazólapon szereplő sorrend szerint a következő:

  1. Pintér Tamás (Rajta Újváros! Egyesület),
  2. Farsang Tibor (Mi Hazánk; MIÉP; Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt),
  3. Cserna Gábor (Fidesz-KDNP).