Kiderült, hogy valaki tudtuk nélkül regisztrált a választásra nyíregyházi romákat

Kiderült, hogy valaki tudtuk nélkül regisztrált a választásra nyíregyházi romákat

Több tucatnyi roma választópolgár kapott elutasító értesítést a roma nemzetiségi névjegyzékbe történő felvételi kérelméről Nyíregyházán – közölte egy helyi aktivista értesítése nyomán a TASZ.

A bejelentéstevő Glonczi László a 24.hu-nak arról nyilatkozott, hogy az őt jelölő civil szervezet nevében felkeresett roma választókat azért nem tudták regisztrálni a nemzetiségi névjegyzékbe, mert azt már az érintettek tudta nélkül valaki megtette.

A Glonczit is indító Roma Munkaadók és Munkavállalók Országos Szövetsége személyesen kereste fel és kérte a támogatását a városban élő romáknak. A beleegyezőket pedig ott helyben laptopon regisztrálták is. Aztán egy héttel később a nyíregyházi Huszár-lakótelepen dolgozó postás jelezte Glonczinak, hogy valami nem stimmelhet, mert tömegével szállítja ki a határozatokat azokhoz a romákhoz, akiket Gloncziék regisztráltak.

A 24.hu azt írja, hogy a határozatokon szerepel, hogy a kérelmet azért utasították el, mert a kérvényezőt korábban már bejelentették. A képviselőjelölt több határozatot is megnézett, és elmondása szerint azoknál, akiket tudtukon kívül regisztráltak, ugyanazzal az e-mail címmel és IP-címmel kérelmezték a névjegyzékbe vételt.

Glonczi László szeptember 11-én a nyíregyházi rendőrkapitányságon ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a választás rendje elleni bűncselekmény és folytatólagosan elkövetett, közokirattal való visszaélés bűntette miatt, amihez csatolta az egyik érintett nyilatkozatát is arról, hogy annak ellenére regisztrálták korábban, hogy másnak erre nem adott felhatalmazást és személyesen sem kérvényezte azt.