Szijjártó: A szlovák nagykövet állandóan a minisztériumban lenne, ha minden magyarok elleni tiszteletlen eset után bekéretnék

Eltúlzottnak és hisztérikusnak nevezte a pozsonyi "külügyi bürokraták" reagálását a magyar-szlovák válogatott labdarúgó mérkőzésen történtekre az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó arra reagált, hogy a szlovák külügy tegnap bekérette a magyar nagykövetet, mert a "mérkőzésen sértő, szlovákellenes jelszavak hangzottak el, megsértettek egy állami jelképet, továbbá kifütyülték a szlovák himnuszt."

A magyar külügyminiszter interjújában hangsúlyozta, hogy számára fontos a sportszerűség és az ellenfél tisztelete, majd hozzátette:

"ha én minden egyes olyan eset után behívnám a szlovák nagykövetet a külügyminisztériumba, amikor egy sporteseményen szlovák szurkolók tiszteletlenül viselkednek magyar emberekkel, sportolókkal, a magyar nemzettel szemben, akkor a szlovák nagykövet állandóan ott lenne a minisztériumban".

Szijjártó kiemelte azt is, hogy a mérkőzést Andrej Danko szlovák parlamenti elnökkel nézte végig, aki a lefújás után "tiszteletre méltó" interjút adott, az együttműködést, a hangulatot dicsérte. A miniszter úgy vélekedett, hogy a szlovák külügyi bürokratáknak a politikai vezetőkhöz hasonlóan azon kellene dolgozniuk, hogy a közép-európai együttműködés minél hatékonyabb és szorosabb legyen.

Andrej Danko egyébként a magyarok ellen irányuló himnusztörvényt benyújtó szlovák soviniszta párt, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke. A szlovák politikus és a magyar vezetőség nagy barátsága mindenkit meglepett, hiszen pártja épp a dunaszerdahelyi magyar focicsapat magyar érzelmű, a meccsek előtt a magyar Himnuszt is eléneklő szurkolói miatt javasolta korábban azt, hogy büntessék külföldi állam himnuszának eléneklését, ha nincs jelen az adott állam delegációja.

Orbán a himnuszbetiltó szlovák pártelnökkel pózolt

Egy arany fokost kapott ajándékba Orbán Viktor Andrej Dankótól, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), a himnusztörvény néven elhíresült szlovák soviniszta rendelkezést benyújtó párt elnökétől. A magyar-szlovák focimeccset a magyar kormányfővel együtt megtekintő Danko Facebook-oldalára tegnap feltöltött fotón Orbán (nem Willy Orbán, a válogatott hátvédje...) és a magyarellenes párt vezetője már-már intim közelségbe került.