A szakszervezet szerint nem a megnövekedett költségek állnak az Electrolux-elbocsátások mögött

A szakszervezet szerint nem a megnövekedett költségek állnak az Electrolux-elbocsátások mögött

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint tovább nőhet az elbocsátottak száma az Electrolux leépítések kapcsán, az ugyanis közvetve a beszállítókat is érintheti – fogalmazott az ATV Start című műsorában.

A svéd vállalat kedden a megnövekedett költségekre hivatkozva bejelentette, hogy 2020-tól átszervezi a magyarországi termelést, így megválok 800 jászberényi alkalmazottjától, a nyíregyházi egységben pedig 100 millió eurót költ automatizálásra.

800 embert küldenek el az Electrolux jászberényi gyárából

Brutális leépítés mellett döntött a jászberényi Electrolux: hétfői közleményükben 800 dolgozó elbocsátását jelentették be. A multicég döntése nyomán több ezer ember megélhetése kerülhet veszélybe, és ez ismét rávilágít arra, milyen veszélyeket hordoz magában a magyar kormány összeszerelő üzemekre építő gazdaságpolitikája.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke emlékeztetett, hogy az elbocsátási hullám már januárban elindult, a nagyobb létszámot 2020 második félévére tervezik, addig viszont porszívót és hűtőt is gyártanak. László elmondta, hogy a 800 fő a felső határ, ám minden bizonnyal ezt nem fogják elérni. Viszont figyelmeztetett, hogy az Electrolux esete egy, a feldolgozóiparban elindult folyamat része, ami a továbbiakban rengeteg munkahelybe fog kerülni. Kétségeit fogalmazta meg afelől is, hogy a megnövekedett költségek lennének a leépítések mögött, úgy véli, inkább a munka világának bizonytalansága, a gazdasági környezet megváltozása lehetnek az okok.

A szakszervezeti vezető közölte, hogy résztvesznek a leépítési folyamatban, hogy az minél emberségesebb legyen. Először egyéni csomagokról tárgyalnak a céggel, majd arról, hogy a vállalat és a kormány, akár közös együttműködéssel, milyen programmal tudja támogatni a közösséget.

Fidesz: a gyorsan emelkedő bérek miatt rúgnak ki 800 embert az Electroluxtól

Valóban nagy lehet a baj Jászberényben, ahová két minisztert is levezényeltek az Electrolux által bejelentett 800 fős elbocsátás miatt. A település fideszes polgármestere a túl magas béreket sejti a leépítések mögött, Varga Mihály azt ígérte, hogy a kormány alkalmazkodik a svéd multi forgatókönyvéhez, Palkovics László pedig arról beszélt, hogy a magyar növekedés még a svédet is lenyomja.