Amazónia-féltők figyelmébe: Brazília nem állt le a marhákkal, és az EU még be sem szállt a buliba

szarvasmarha

Miközben a világ lélegzet-visszafojtva figyelte az amazóniai erdőtüzekről szóló közvetítéseket, azért annyira nem sikerült megdöbbentenie az emberiséget, hogy a fogyasztói szokásokon változtasson, így az üzlet is csak pörög tovább. 

Miután kitört az Egyesült Államok és Kína közti kereskedelmi háború, az ázsiai ország Dél-Amerikában csillapítaná a fehérjeéhségét, így a sertés- és szarvasmarhahús iránti kereslet továbbnőtt Brazíliában is. A helyi gazdálkodókat nemcsak a takarmánynövények (szója és kukorica) rekord nagyságú termése, de a brazil kormány 1,2 milliárd dolláros kedvezményes beruházási hitele, valamint a tenyészanyag-vásárlási támogatásai is segítik. 

Ennek meg is lett az eredménye. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) előrejelzése szerint 2020-ban Brazília új csúcsot állíthat be, és 10,5 millió tonna szarvasmarhát fog termelni (ez 3 százalékos bővülést jelent). 

Egyébként az OECD-FAO jelentés is hasonló eredményre jutott.

A helyzetet súlyosbítja, hogy bár eddig Kína volt a legnagyobb felvásárló (35 százalék), az EU-Mercosur szabadkereskedelmi egyezmény hatásait az USDA nem számolta. Becslések szerint az EU marha- és borjúhús-termelése 6,8 millió tonnára mérséklődhet 2028-ra (ez 4,4 százalékos csökkenés), igaz ebben sincs benne a Mercosur szerződés. Pedig a német autóipar piaci bővítése érdekében az európai mezőgazdaságot be kell áldozni a következő években.