A bíróság kimondta, hogy nem vizsgálták meg rendesen a budapesti patkányirtó tender nyertesét

patkány

Hatályon kívül helyezte a Fővárosi Törvényszék a Közbeszerzési Döntőbizottság budapesti patkánytenderben hozott határozatát, és új eljárásra kötelezte őket a közbeszerzési ügyben - értesült az Index.

Miután 2018 nyarán a budapesti patkánymentesség fenntartására kiírt közbeszerzést az RNBH konzorcium nyerte, a városban pár hónap alatt jelentősen elszaporodtak a patkányok.

A korábban 47 éven át a város patkányirtását végző Bábolna Bio Kártevőírtó Kft. a tenderről szóló döntés ellen jogorvoslatot kért a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, mert úgy látta, a nyertes referenciái nem feleltek meg a kiírásnak és az ajánlatkérő sem tisztázta a nyertes ajánlattevő referenciáinak tartalmi elemeit. Ezt akkor a bizottság elutasította, majd a Fővárosi Önkormányzat megkötötte a patkánymentesség fenntartásáról szóló 5 éves szerződést az RNBH Konzorciummal.

A mostani bírói döntés szerint, ha a bizottság a Bábolna álláspontja szerint járt volna el, akkor kiderült volna számára, hogy a nyertes pályázónak valóban nincsenek meg az elvárt szakmai tapasztalatai, így megelőzhető lett volna, hogy a fővárosban drasztikusan megnövekedjen a rágcsálók száma.

A Fővárosi Törvényszék szeptember 10-én hirdetett ítéletet, melyben hatályon kívül helyezte a döntőbizottság határozatát, és egyben új eljárás lefolytatására kötelezte a döntőbizottságot az ügyben.

A Tarlós István vezette Fővárosi Önkormányzat korábban azt állította, hogy a szerződés megkötésre egy minden szempontból jogszerű közbeszerzési eljárás eredményeképp került sor. Most az Index kérdésre közölték, hogy az ügy kapcsán belső vizsgálatot indítanak, "melynek keretében - tekintettel arra, hogy az ügy érdemében a Fővárosi Közgyűlés Közbeszerzési Bizottsága rendelkezett hatáskörrel – meg kell hallgatni majd Karácsony Gergelyt is, aki a döntéshozó bizottság tagja, és aki az RNBH nyertességére szavazott fenntartás nélkül a Bábolna Bio Kft. ellenében."

Az azóta ellenzéki főpolgármester-jelöltként kampányoló Karácsony egyébként még nyár elején kezdeményezte ezt a vizsgálatot a Fővárosi Közgyűlésben, ám a Fidesz-KDNP-s többség akkor nem volt hajlandó napirendre venni. Arra, hogy a főpolgármester épp őt akarja most meghallgatni a patkány ügyben így reagált:

"Tarlósék hazudtak a közbeszerzési bizottságnak és minden budapestinek, amikor a haveri cég kamu referenciáit igazolták. Valóban hibáztam: nem feltételeztem, hogy Tarlósék bűncselekményt követnek el ebben az ügyben. Ígérem, ilyen soha többet nem fordul elő."

Karácsony nem érti, "miért olyan nagy hír", hogy a patkánymutyiban a Fidesszel szavazott

Ha eddig nem, hát ma egészen biztosan eljött az ideje, hogy emlékdíjat alapítsunk a 2014-es budapesti önkormányzati választás legnagyobb káoszharcosának, Falus Ferencnek - az elisemrést pedig elsőként átnyújtsuk Karácsony Gergelynek. Az MSZP, a DK és a Párbeszéd polgármester-jelöltje zuglói polgármesterként tagja a Fővárosi Közgyűlés közbeszerzési bizottságának. Az ATV tegnap megírta:

 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

A Jobbik viszont elítéli az agressziót.
Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy elődje visszaadja a mandátumát.
Nehezen tudják megemészteni a vasárnapi eredményeket a kormánypártban.
A felmérések nem tudták előre jelezni Borkai Zsolt győri polgármester szex- és korrupciós videójának negatív hatásait.
Az Index online választási műsorban kérdezte a frissen megválasztott ellenzéki főpolgármestert, aki többek között arról beszélt, hogy minek tulajdonítja a győzelmét, miben hibázott a Fidesz, és az eredmény mennyiben köszönhető a Borkai-ügynek.
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
sss
2019. október 16. | 16:48
A megfigyelőállomásokon mért adatok szerint a vizsgált évben a városokban élők túlnyomó többsége az Egészségügyi Világszervezet által káros szintűnek ítélt finomrészecske-szennyeződésnek volt kitéve.
sss
2019. október 16. | 15:21
A volt főpolgármester örül annak, hogy vége a kampánynak, szeretné, ha a háborúskodás helyett nyugalom lenne Budapesten.