A Kreml túltolta? Ortodox pópák és a kormánypárt egyik vezetője is tiltakozik a tüntetéseket követő megtorlás ellen

Rendőri erőszak Moszkvában

Az Egységes Oroszország kormánypárt egyik vezetője szerdán csatlakozott azokhoz a felhívásokhoz, amelyek a hatósági személlyel szembeni erőszak miatt a héten elítélt Pavel Usztyinov fiatal színész szabadon bocsátását követelik - írja az MTI. 

"A helyzet, amelyben Pavel Usztyinov színész találta magát, arcátlan igazságtalanság. Lehetetlen figyelmen kívül hagyni vagy csöndben maradni"

- fogalmazott az Instagram közösségi oldalra feltett közleményében Andrej Turcsak, az orosz felsőház elnökhelyettese.

Az incidensről készült videofelvételen látható, hogy a férfi (Usztyinov) "egyszerűen csak a metróállomás közelében állt. Nem nyúlt hozzá senkihez sem. Nem zavarta meg a nyugalmat" - mondta Turcsak, aki a hatalmon lévő Egységes Oroszország párt főtanácsának titkára is egyben.

Egy moszkvai kerületi bíróság hétfőn három és fél évi, fegyenctelepen letöltendő börtönbüntetésre ítélte Usztyinovot, miután bűnösnek találták abban, hogy erőszakot alkalmazott a különleges rendeltetésű rendőri egységek (OMON) egyik tagja ellen az engedély nélkül tartott augusztus 3-i moszkvai tüntetésen.

A nyomozás szerint a vádlott őrizetbe vétele során ellenállt a nemzeti gárda egyik tagjának, és eközben kificamította annak vállát. A vádlott tagadta bűnösségét, azt állítva, hogy nem ártott a rohamrendőrnek, és véletlenül került a megmozdulás helyszínére. Elmondása szerint éppen egy találkozója volt egy munka miatt a tüntetés helyszínén.

A hatóságoknál be nem jelentett akció résztvevői szabad választásokat követeltek és az ellen tiltakoztak, hogy a moszkvai választási bizottságok elutasították többtucatnyi ellenzéki és független jelöltaspiráns bejegyzését a fővárosi képviselői testület szeptember 8-i megválasztására. Az emiatt kipattant nyári tüntetéssorozaton a rendőrség több mint 200 embert vett őrizetbe.

A tiltakozásokkal kapcsolatban több embert is 3-4 év börtönbüntetésre ítéltek, rendőrök elleni támadás vádjával. Az ellenzék szerint azonban az ítéletek egy olyan szélesebb körű fellépés részét képezik, amelynek célja tevékenységük korlátozása. A hatóságok tagadják ezt, és azt állítják, hogy a nyári ellenzéki tüntetések nagy része illegális megmozdulásnak számított, mivel hivatalosan nem engedélyezték őket, az embereket pedig a törvény megsértése miatt ítélték el.
 
Szerdán több mint 700 orosz tanár írt alá egy, a világhálón keringő levelet, amely - a megfogalmazása szerint - elítélte "az alkotmányt semmibe véve kirótt igazságtalan ítéletek sorát". "Embereket (...) tartóztattak le ok nélkül, vertek meg, vádoltak meg és ítéltek el börtönbüntetésre vagy nagy pénzbírságra anélkül, hogy bűnösségüket bizonyították volna" - áll a szövegben.

Egy másik, több mint 70 ortodox pap által aláírt nyílt levél pedig úgy fogalmazott, hogy az ítéletek aránytalanul szigorúak, és úgy tűnik, hogy a tiltakozók megfélemlítését szolgálják

.Az aláírók az ítéletek felülvizsgálatára szólítottak fel.

A jelek szerint

a demonstrációkat követő megtorlás már a Putyin-rezsimhez alapvetően lojális rétegek - a hatalmi párt egy része, közalkalmazottak, egyháziak - szemét is szúrja. 

A Kreml szóvivője a felháborodott tiltakozásokra még kedden azzal reagált, hogy helytelen lenne részéről, ha egy bírósági ítéletet kommentálna, de - mint mondta - Usztyinov, ha úgy dönt, fellebbezhet az ítélet ellen.