Az amerikai kormány 160 millió dollár értékű segélyt von vissza az afgán kormánytól

.
Fotó: AFP

Az amerikai kormány 160 millió dollár értékű, közvetlenül az afgán kormánynak nyújtott, illetve kilátásba helyezett  segélyt von vissza korrupció miatt - jelentette be Washingtonban nyilvánosságra hozott közleményében az Abu Dhabiban tárgyaló Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

A közleményben az amerikai diplomácia irányítója a korrupció iránti elnéző magatartással és hanyagsággal vádolja az afgán kormányzatot és erre hivatkozva közli: megvonja Asráf Gáni elnök kormányától mintegy 160 millió dolláros segélyt. 

"Az afgán kormányzat vezetőinek és intézményeinek átláthatóan és az afgán nép előtt elszámoltathatóan kell tevékenykedniük. Fellépünk mindenki ellen, aki visszaél a hatalmával és megfosztja az afgán népet a külföldi segélyek jótéteményeitől"

- fogalmaz a kommünikében az amerikai diplomácia vezetője.

Mike Pompeo kiemelte, hogy az amerikai kormányzat, miután pontosan felmérte az afgán kormány korrupciós tevékenységét , visszavonja az amerikai pénzügyminisztériumnak átutalt és Kabulnak energetikai infrastrukturális fejlesztésekre szánt 100 millió dolláros összeget, továbbá "a döntéshozatal átláthatóságának hiánya miatt" visszatartja azt a 60 millió dollárt is, amelyet egyelőre még csak tervbe vettek Kabul támogatására. Az amerikai diplomácia vezetője ugyanakkor hangsúlyozza: az infrastrukturális beruházások folytatódnak, de Washington nem a kabuli kormányon keresztül folyósítja a pénzt.

Washington felfüggeszti az együttműködést az afgán kormány ellenőrző bizottságával is. Elvárjuk az afgán kormánytól, hogy bizonyítsa a korrupció elleni harc iránti elkötelezettségét 

- hangsúlyozza a közleményben Pompeo.

Elemzők emlékeztetnek rá: az amerikai kormányzat tíz nappal az afgán elnökválasztás előtt jelentette be döntését. Szeptember 28-án tartják ugyanis Afganisztánban  a választást, amelyen Asráf Gáni újrajelöltette magát.

Legolvasottabb híreink