Ismét háború lesz az Öbölben?

Mohamed Dzsavád Zarif, Irán

Nem biztos, hogy elkerülhető a háború a térségben – jelentette ki Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter az amerikai CBS televíziónak adott interjújában vasárnap. Az iráni diplomácia vezetője úgy fogalmazott:

nem bizakodom, hogy elkerülhetünk egy háborút.

Ugyanakkor leszögezte: hazája nem kezdeményez háborút.

De „bárki kezdeményezzen is háborút, biztosan nem ő fejezi be” – tette hozzá. Arra az újságírói kérdésre, hogy vajon ezen mit ért, Zaríf azt felelte: „ez azt jelenti, hogy a háború nem lesz korlátozott”.

A perzsa állam külügyminisztere rossz döntésnek, „helytelen iránynak” nevezte az amerikai kormányzat pénteki bejelentését, amely szerint Washington katonákat és fegyvereket küld Szaúd-Arábiába. „Nem hiszem, hogy ez a megközelítés segít. Szerintem a jemeni háború befejezése segít” – fogalmazott.

Trump katonákat küld Szaúd-Arábiába

Donald Trump amerikai elnök jóváhagyta, hogy az Egyesült Államok katonákat küldjön Szaúd-Arábiába a légvédelem erősítése végett - jelentette be pénteken este az amerikai védelmi minisztérium. A közlés szerint nem több ezer főről, hanem csak kisebb létszámról van szó, és az amerikai katonák feladata elsősorban védelmi jellegű.

Az iráni külügyminiszter megismételte, hogy a szaúdi olajlétesítmények ellen a múlt héten elkövetett dróntámadásban Teheránnak „nem volt szerepe”.

Mohamed Dzsavád Zaríf múlt csütörtökön még háborúval fenyegetett abban az esetben, ha Szaúd-Arábia vagy az Egyesült Államok támadást intézne hazája ellen. A CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában akkor azt mondta: „mi nem akarunk katonai konfrontációt, de egyetlen pillanatig sem fogunk habozni, hogy megvédjük területeinket”. A külügyminiszter akkor a jemeni húszikat okolta a szaúdi támadásért. A CNN-interjúban azt is leszögezte: Teherán nem akarja újratárgyalni az atomprogramjára vonatkozó megegyezést abban az esetben, ha Washington nem oldja fel az Irán ellen hozott szankciókat.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András

Friss

1
sss
2019. október 19. | 09:34
1
Meg kell ismételni a választást.
Az egykori pártelnök követeli, de pártja nem adja vissza neki az admin jogot.
Az ingatlanárak növekedésével szemben a leghatékonyabb védekezés az ingatlanállomány bővülése lenne.