A hiányszakmák esetében lehet, hogy nem fog kelleni a nyelvvizsga

A hiányszakmák esetében lehet, hogy nem fog kelleni a nyelvvizsga

Ezt Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke nyilatkozta az mfor.hu-nak.

Noha úgy véli, hogy manapság már nem nagy dolog megtanulni egy nyelvet, csak idő és elszántság kell hozzá, de nem tartaná ördögtől valónak a felvételi könnyítést bizonyos szakok, a hiányszakmák esetében.

A MKIK elnöke a szeptembertől induló technikumi képzést hozta példának. Emlékeztetett, hogy ezek a középiskolák ötévesek lesznek, az utolsó év pedig szakmai képzésről szól majd, ha pedig itt jól teljesítenek a diákok, egy másfajta ágról juthatnak be a felsőoktatásba.

Parragh szerint le kell bontani a felsőoktatás és a szakképzés közötti falat és úgy látja, hogy az új, szigorúbb bejutási küszöbnek „nem az a célja, hogy kizárja a gyerekeket a felsőoktatásból, hanem az, hogy sikeresen el tudjanak majd helyezkedni. A siker titka pedig az, hogy tudjanak nyelveket”.

Az MKIK elnöke azt is hozzátette, hogy Magyarországon mindenkinek megvan a lehetősége arra, hogy a felsőoktatás bármely intézményben folytassa tanulmányait, legfeljebb meg kell fizetnie. Ezáltal van aki előtt a lehetőség egyszerűbb, de a világ már csak ilyen.