Szomszédjával szerződött le az OGYÉI gazdasági guruja a közbeszerzések intézésére

Szomszédjával szerződött le az OGYÉI gazdasági guruja a közbeszerzések intézésére

Tavaly október óta igazgatja Szentiványi Mátyás és csapata az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézetet (OGYÉI) Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter megbízásából. A gazdasági ügyeket Horváth Péter főigazgató-helyettesként intézi, így hozzá tartoznak az intézmény közbeszerzései és egyéb beszerzései is.

Az OGYÉI 2018. decemberéig rendelkezett felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadót is felvonultató céggel, az ODC Open Doors Consulting Kft.-vel. Ők tevékenységüket 1,5 millió forint plusz áfa egyszeri megbízási díjért, valamint havi 750 ezer forint plusz áfa átalánydíjért látták el.

Idén júniusban azonban ehelyett két új szerződést kötött az OGYÉI:

Szerződés 1:

Egyrészt Dr. Zolnai Krisztina ügyvéddel „közbeszerzési tanácsadási feladatok ellátása érdekében közbeszerzési szakértői szolgáltatás igénybevétele” jogcímen. A szerződés szerint az ügyvédnő ezért

havi 1 millió forint plusz áfa összeget számlázhat ki,

de amennyiben a teljesítés meghaladja a havi 65 munkaórát, úgy óránként további 20 ezer forint üti a markát.

A szerződés kiköti, hogy a teljesítés közbeszerzések esetében csak tanácsadást foglal magában, teljesítést nem.

Szerződés 2:

Ugyanis az OGYÉI keretszerződést kötött a Public Proc Kft.-vel is „az OGYÉI közbeszerzési eljárásainak teljeskörű bonyolítása, valamint egyéb (köz)beszerzési tanácsadási feladatok ellátása érdekében közbeszerzési szakértői szolgáltatás igénybevétele. Felelős akkreditált közbeszerzési tanácsadói (FAKSZ) tevékenység ellátására” is. Ez a szerződés pedig pontosan azt a tevékenységet takarja, amit a másik nem: tanácsadáson túl a közbeszerzési eljárások lefolytatását.

Ebben a cég egyrészt

ugyancsak havi 1 millió forintért tanácsokat ad, illetve a közbeszerzés alá nem tartozó beszerzéseket lefolytatja

– legalábbis ez szerepel az OGYÉI honlapjának üvegzseb rovatában. Azonban a lapunk birtokába került szerződésből kiderül, a Publik Proc – az eljárás típusától függően –

eljárásonként 1 és 4 millió forint (plusz áfa) közti összegben intézi a közbeszerzéseket.

A jogszabályi előírások miatt a közbeszerzéseket intéző cégnek a megbízást egy FAKSZ közreműködésével kell ellátnia. A Public Proc esetében ez a személy nem más, mint

a cég egyszemélyes tulajdonosa, a másik megbízási szerződés megbízottja, Zolnai Krisztina.

A hab a tortán, hogy

a megbízott, Zolnai Krisztina, valamint a szerződést ellenjegyző gazdasági főigazható-helyettes, Horváth Péter szembeszomszédok,

mindketten (valamint a Public Proc Kft. is) Diósdon, a József utcában találhatók.

Tehát az OGYÉI míg tavaly év végéig havi 750 ezer plusz áfa, valamint közbeszerzési eljárásonként további 1,5 millió plusz áfa összeget fizetett, idén nyár eleje óta Zolnai Krisztinának, illetve az ő cégének havi kétszer 1 millió plusz áfát, valamint eljárásonként további 1 millió és 4 millió forint plusz áfa közti összeget fizet ki.

A teljesség kedvéért azt meg kell jegyeznünk, az általunk megkeresett közbeszerzési szakember szerint ezek az összegek nagyjából megfelelnek a piaci áraknak, azokhoz képest nem kiugróan magasak, az viszont ugyancsak tény, hogy Zolnainak és cégének árai magasabbak, mint a közbeszerzéseket korábban lebonyolító cég, az ODC árai.

A tudomásunkra jutott információkkal, valamint a birtokunkba került dokumentumokkal kapcsolatban természetesen levélben kerestük az OGYÉI-t. Megkérdeztük tőlük, hogy miért nem hosszabbították meg a szerződést az ODC Open Doors Kft.-vel. Szerettük volna megtudni, hogy elégedetlenek voltak-e a közbeszerzéseket intéző korábbi cég munkájával. Arra is rákérdeztünk, hogy miért éri meg nekik egy a korábbinál drágább közbeszerzési és egyéb beszerzési tanácsadó megbízása, és a kérdésben Zolnai Krisztina kettős szerepére is utaltunk. Négy nappal ezelőtt elküldött kérdéseinkre választ cikkünk megjelenéséig nem kaptunk.