Orbánék elengedik Trócsányit, megvan az új biztosjelölt neve

Orbánék elengedik Trócsányit, megvan az új biztosjelölt neve

Várhelyi Olivért jelöli uniós biztosi posztra Magyarország, miután Trócsányi Lászlót másodszorra is elutasították – derül ki a Reuters cikkéből. Várhelyi 2015 óta a brüsszeli magyar állandó képviselet vezetője.

Trócsányi László volt igazságügyi minisztert az EP összeférhetetlenséget vizsgáló bizottsága hétfőn második nekifutásra sem engedte át a szűrőn, uniós biztosi szerepét összeférhetetlenségi ügyei miatt utasították el.

Miközben a kormánykommunikáció szerint Trócsányi azért nem lehet uniós biztos, mert igazságügyi miniszter volt a határzár felépítése alatt, valójában az volt a probléma, hogy saját érdekeltsége, a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda állami megrendeléseket kapott.

Trócsányi meglehetősen csalódott amiatt, hogy nem lehet uniós biztos: hétfői közleménye szerint azt is megfontolja, hogy jogi útra tereli a szerinte igazságtalan döntést.

Frissítés: hivatalos bejelentés

Várhelyi Olivér nagykövetet, a brüsszeli állandó képviselet vezetőjét jelöli Magyarország uniós biztosának Orbán Viktor miniszterelnök, aki ezt hétfő este Budapesten jelentette be.