Losonczy Pál: "Az V. kerület nem kér az autókon táncoló turistahordákból"

Losonczy Pál: "Az V. kerület nem kér az autókon táncoló turistahordákból"

A VII. kerületi bulinegyedből átterjedő buliturizmusnak és a hozzá kapcsolódó negatív jelenségeknek szabna gátat a Jobbik a belvárosban - mondta el Losonczy Pál, az ellenzéki párt polgármesterjelöltje budapesti sajtótájékoztatóján, október 3-án.

A jobbikos önkormányzati képviselő emlékeztetett, hogy a bulinegyed még a szocialista Hunvald György regnálása alatt alakult ki, amikor a 2000-es évek elején a Belső-Erzsébetváros nagy részéből irodaházakat akart kialakítani az akkori önkormányzat, ám ennek keresztbe tett az akkortájt kitörő gazdasági válság:

"Az alacsony ingatlanárak miatt a befektetők nem tudták volna kiadni az irodákat, ezért vendéglátóknak adták bérbe a leromlott állapotú házakat, így alakult ki a budapesti buliturizmus központja."

Losonczy szerint a vársorész funkciójának megváltozása, az éjszakai teraszok kialakításával rengeteg kosszal, zajjal, sorozatos csendháborításokkal és a bűnözés elharapódzásával járt, többek között a drogterjesztés és az erőszak intenzív terjedésével járt. A Jobbik képviselője szerint ezek a jelenségek egyre inkább kezdenek átterjedni a belvárosba is.

"Az V. kerület egy elegáns, színvonalas közterületekkel rendelkező városrész, ahová nem szeretnénk, hogy átterjedjenek ezek a jelenségek."

- hangsúlyozta a jobbikos polgármesterjelölt.

Hozzátette: szerinte a másik súlyos probléma, ami együtt jár a buliturizmussal az az Airbnb-hez, a napi kiadású lakásokhoz kapcsolódik:

"Ezeket jellemzően angol turistacsoportok veszik igénybe, akik egyszerre akár nyolcan-tizenketten is bérelnek egy lakást, az ingatlanokat lelakják, a házat nem kímélik, sokszor a kapukódot elfelejtve zavarják föl az éjszaka közepén a lakókat, hogy be tudjanak jutni, illetve egymást heccelve vizelnek versenyt a körfolyosón."

A polgármesterjelölt arra az esete is utalt, amikor nemrég a Markó utcai mentőpalotánál parkoló magánautókat rongáltak meg a részeg látogatók:

"Az V. kerület nem kér az autókon táncoló, hangoskodó, vandál turistahordákból, mert a lakók egyre kevésbé tudják elviselni ezt a helyzetet."

Losonczy Pál elmondta:

"Ha a Jobbik jó pozícióba kerül a belvárosi önkormányzatban, akkor azonnal, rendeleti szinten fogunk változtatni ezen az áldatlan állapoton, illetve a zenés-táncos szórakozóhelyek működési engedélyeit is felül fogjuk vizsgálni."

Elfogták a mentődolgozók autóin végig ugráló részeg brit turistát

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, szeptember 6-én éjjel egy 14 fős társaság egyik tagja megrongálta a Markó utcai mentőállomás előtt álló autókat. A rendőrség hétfőn honlapján közölte, hogy elfogták a tettest. Azt írják, a közfelháborodást kiváltó ügyben a rendőrség külön nyomozócsoportot állított fel, majd azonosították az elkövetőt.