Olaszország felgyorsítaná az illegális migránsok kitoloncolását

Az Olaszországban tartózkodó illegális bevándorlók kitoloncolásának felgyorsítását szolgálja Luigi Di Maio olasz külügyminiszter, a kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetőjének nevével jegyzett új migrációs rendelet, amelynek részleteit pénteken mutatják be Rómában.

Luigi Di Maio egy csütörtök esti tévéműsorban jelentette be, hogy az olasz diplomácia vezetőjeként migrációs intézkedéseket dolgozott ki a szintén M5S-tag igazságügyi miniszterrel, Alfonso Bonafedével közösen.

"A megoldás nem az, hogy mindenkit befogadunk"

- hangoztatta Luigi Di Maio. Kifejtette, hogy a szeptemberben Máltán - Franciaország, Németország, Málta és Olaszország között - elért megállapodás lefektette az Olaszországba érkező migránsok európai szétosztásának tervét, de akik Olaszországban maradnak, azok sem "rekedhetnek itt örökre", "a szétosztás nem a végleges megoldás". Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi olaszországi gyakorlat szerint két évig is eltarthat, amíg elbírálják, hogy egy adott személy jogosult-e a menekültstátuszra, vagy illegális bevándorlónak minősül.

Az olasz külügyminiszter elmondta, hogy rendeletével 4 hónapra kívánják csökkenteni a menekülteljárás idejét, ennyi idő alatt el kell dönteni, hogy valaki Olaszországban maradhat-e, vagy haza kell toloncolni.

Luigi Di Maio úgy vélekedett, a kitoloncolások felgyorsításával a migránsoknak

"azt az üzenetet küldjük, hogy ne jöjjenek Olaszországba, ha erre nincsen joguk".

Az MTI sajtóértesülésekre hivatkozva azt írja, hogy a miniszteri rendelet az Olaszország által biztonságosnak tartott országok számát is meg akarja emelni, hogy még több államba lehessen visszaszállítani az illegális bevándorlókat. A tizenhárom biztonságos ország közt Tunézia, Marokkó, Algéria, Szenegál, Szudán, Banglades, Nigéria, Eritrea, Srí Lanka és talán Egyiptom is szerepel.

A biztonságosnak tartott államok számát egy 2013-as európai direktíva értelmében minden tagország önként módosíthatja, ahogyan ezt korábban már másik tizenhat EU-tagállam meg is tette. Luigi Di Maio bejelentette, hogy a következő napokban Tunéziában elkezdi a kétoldalú kitoloncolási megállapodások megerősítését. A Tunéziával jelenleg érvényes megállapodás hetente legfeljebb nyolcvan tunéziai hazaszállítását teszi lehetővé, de ez nem rendszeres.

Hivatalos adatok szerint Olaszországban csak az illegális bevándorlóknak fenntartott táborokban több mint 100 ezren vannak. A többi - ennél is nagyobb létszámra becsült - illegális bevándorló menhelyeken, az utcán vagy elfoglalt épületekben él.