Zátonyra futottak az atomfegyverek leszereléséről szóló tárgyalások

Zátonyra futottak az atomfegyverek leszereléséről szóló tárgyalások

Az észak-koreaiak felálltak a tárgyalóasztaltól. Az amerikaiakat hibáztatják.

Megszakadtak a munkamegbeszélések Észak-Korea és az Egyesült Államok között a nukleáris leszerelésről – közölte újságírókkal Stockholmban Kim Mjong Gil észak-koreai főtárgyaló.

A tárgyalások nem feleltek meg várakozásainknak, és végül megszakadtak (...) A semmilyen eredményhez nem vezető tárgyalások meghiúsulása kizárólag az Egyesült Államok hibája, amely nem hagyott fel a szokásos hozzáállásával

– közölte újságírókkal egy tolmácson keresztül Kim Mjong Gil országa stockholmi nagykövetségénél.

„Csalódtunk az Egyesült Államokban, amely semmit sem hozott magával a tárgyalóasztalhoz” – idézte az észak-koreai főtárgyalót a Dagens Nyheter című svéd lap. „Most az Egyesült Államokon a sor, hogy felújítsa a párbeszédet” – tette hozzá.

Bill Martin, az Egyesült Államok svédországi követe nem tudta kommentálni az erről szóló információkat.

Érdekes, de nincs mit megjegyeznem ezzel kapcsolatban. Én magam nem hallottam erről

– mondta.

Az észak-koreai küldöttség csütörtökön érkezett meg a svéd fővárosba a tárgyalások miatt.

Észak-Korea a héten jelentette be, hogy a phenjani és az amerikai kormányzat képviselői szombaton munkamegbeszélést tartanak a nukleáris leszerelésről, és így felújítják a nyolc hónappal ezelőtt Hanoiban tartott csúcstalálkozó óta megszakadt diplomáciai erőfeszítéseket.

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető az idén februárban a vietnami Hanoiban találkozott.

Az amerikai tárgyaló delegáció akkor azt követelte Phenjantól, hogy teljes mértékben adja fel atomfegyverzetét és ballisztikusrakéta-programját. Az észak-koreai tárgyalófél cserében az országa ellen hozott szankciók enyhítését kérte, eredménytelenül.

Az amerikai elnök és az észak-koreai vezető idén júniusban tartott újabb, rövid találkozóján a panmindzsoni demilitarizált övezetben már szóba került a tárgyalások újraindítása, de eddig még nem került sor rá.

John Bolton, az amerikai elnök nemrégiben menesztett nemzetbiztonsági tanácsadója hétfőn egy washingtoni kutatóintézetben tartott előadásában élesen bírálta Donald Trump Észak-Koreával kapcsolatos politikáját, és azt a véleményét hangoztatta, hogy Észak-Korea „a jelenlegi körülmények között soha nem fogja önként feladni az atomprogramját”.

Észak-Korea szerdai közlése szerint sikeresen tesztelte egy új típusú, tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétáját (SLBM). A Reuters hírügynökség szerint a mostani kísérlet volt a legprovokatívabb Észak-Korea részéről azóta, hogy 2018-ban ismét felvette a párbeszédet az Egyesült Államokkal.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozatai tiltják Észak-Korea számára a ballisztikusrakéta-technológia alkalmazását.

(MTI)