"Kormányzati ígéretek helyett eljött a tettek ideje"

"Kormányzati ígéretek helyett eljött a tettek ideje"

Michl József immáron 13 éve Tata városának polgármestere. A mostani választáson az ellenzéki kihívója, az a Dr. Popovics Judit lesz, aki civilként jogász-közgazdászként korábban kockázatitőke-befektetésekkel foglalkozott, tehát elsősorban azzal, hogy rosszul működő cégeket vizsgált át és alakított sikeressé. A helyiek véleménye szerint soha ilyen szoros küzdelem nem volt még a város történetében. A várost övező problémákról és lehetséges jövőjéről most Fodor Mátét az ellenzéki összefogás jelöltjét kérdeztük, aki Tata 6. választókerületében fog elindulni október 13-án. 

- Miért pont Tata? Mit jelent ön számára ez a település, milyen célokkal vág neki az október 13-ai önkormányzati választásnak?

Tatán nőttem fel, idekötnek a legszebb éveim. Ezekben az években láttam, ahogy most is, hogy Tata szinte semmit nem fejlődött. Pedig városunkban hatalmas lehetőségek vannak. Emiatt vállaltam ilyen fiatalon a képviselő-jelöltséget, hogy egy ilyen nagyszerű emberek által lakott városban, végre legyen változás, mert Tataért tenni kell!

- Országos probléma az oktatás és az egészségügy állapota. A településen milyen állapotban vannak a szociális intézmények?

A mostani kormánypárti vezetésnél úgy látom, hogy egy szabályos bosszúhadjárat folyik a Eötvös József gimnázium ellen, amelynek korábban én magam is a diákja voltam. Ennek az az oka, hogy évekkel ezelőtt a tanárok, a szülők és diákok tiltakozása miatt nem sikerült az az álma a mostani polgármesternek, hogy a polgári iskolából egy egyházit csináljon.

Az egészségügynél, hiába újították fel az Árpád-házi Szent Erzsébet Szakkórház és Rendelőintézet egy részét, ha másik fele romos állapotban van és nincs elég orvos. Például hatalmas probléma, hogy

a városban és a kistérségben nincsen állandó gyerekorvosi ügyelet.

- Óriási gond az elvándorlás hazánkban, amely főként a vidéket érinti. Mit lehet tenni esetlegesen helyi szinten a problémával?

Fiatalként én is Tatán szeretnék, majd családot alapítani, ha végre változás jön helyi szinten. Látom, hogy a generációmból nagyon sokan Budapestre vagy Nyugat-Európába vándorolnak. 

Ez azért van, mert Tatán is nagyon magasak az albérletárak, de nincs elég munkalehetőség, maximum a gyártósoron az ipari parkban.

A másik problémának azt látom, hogy kevés a szórakozási és kikapcsolódási lehetőség a környéken, pedig Tatán többek között erre kéne építeni.

- A Tatán élőktől gyakori panasz, hogy túlcsordul a szemét a hulladékgyűjtőkben. Mivel lehetne orvosolni a problémát? Mennyire gyakoriak az illegális szemétlerakóhelyek a városban?

Szerencsére illegális szemétlerakó helyekről én személyesen nem nagyon tudok. Az viszont hatalmas probléma, hogy például a szelektív hulladékgyűjtők folyamatosan túlcsordulnak. A mostani városvezetés hirtelen meghallotta a kampányban a tataiak szavát és hirtelen bejelentette, hogy beszereztek több ezer kukát, hogy minden háztartásnak legyen saját szelektív kukája. Az már más kérdés, hogy ezt elvileg 2022-ben tervezik bevezetni és az is, hogy ez mennyibe fog kerülni a lakosoknak. Szerintem sokkal jobb lenne a város szélén kialakítani egy nagy közösségi szelektív hulladéklerakó helyett, ahova a Tata polgárai ellenőrzött formában tudnák vinni a szelektív hulladékot, mert pénzügyileg jobban járnának vele az emberek.

- Tatán korábban rengeteg köztéri kút volt található, azonban az utóbbi évtizedekben vagy lerombolták, vagy üzemképtelenné váltak. Van-e esetleg bármilyen terv arra vonatkozóan, hogy ezen változtatni tudjon az önkormányzat?

Tata a vizek városa. Ehhez képest szégyen, hogy talán egy-két kút működik önkormányzati szinten a városban, miközben 12000 köbméter/nap ivóvíz minőségű forrásvíz folyik el a semmibe. A másik dolog, amit nem értek, miként lehetséges az, hogy egy nagy múltú fürdővárosban nincsen egy normális strand. A Fényes fürdő is lepusztult állapotban van, szinte az összes medence használhatatlan.

Az Öreg-tó is alkalmatlan a strandolásra annak ellenére, hogy nyáron mégis sokan belemennek, hiszen nincs a parton mosdó, öltöző, zuhanyzó és egy vízimentő/úszómester sem.

Legvégül kiemelném a Kristály fürdőt, aminek a helyére egy értelmetlen malommúzeumot akarnak építeni, ahelyett, hogy meglévő malmokat újítanák fel. A Kristály fürdő, ami alatt újra visszatértek a kiváló minőségű forrásvizek alkalmas lenne, hogy egy modern, zöld ugyanakkor hagyományait tisztelő strandként, újra Tata belvárosának ékköve legyen.

- Milyen a közlekedés és a közbiztonság állapota a településen?

Közbiztonságnál szerencsére nincsenek akkora problémák, mint például a szomszédos Tatabányán vagy Kelet-Magyarországon. A közlekedésnél viszont kiemelném az én választókerületemben lévő Újvilág utcát és környékét. Szégyen, hogy városunk szívében vannak olyan utcák, amik nincsenek leaszfaltozva, annak ellenére, hogy az előző fideszes képviselő 5 éve ezt (is) megígérte. Ennek a pár utcának a rendbetételéért nem tett semmit a mindenkori városvezetési elmúlt évtizedekben.

A kormányzati ígérgetések helyett jöjjön végre a tettek ideje.

- Az utóbbi hetekben eldurvult a kampány országosan. Tatán mennyire zajlik etikusan az önkormányzati kampány?

A tatai és tatabányai Fidesznek van egy közös Facebook-oldala, ahol a helyi ellenzéket próbálják lejáratni. A másik dolog, ami valószínűleg mindenhol ugyanúgy megy az országban, hogy amíg helyi televízióban az ellenzék napi 2 percet kap, addig a mostani polgármester egész nap ajnározva van.

Az önkormányzati újságban természetesen nem jelenünk meg, csak a mostani városvezetés.

- Az önkormányzati választásokon általában alacsonyabb a részvétel, mivel ösztönözné a választókat a részvételre?

Szerintem az emberek érzik, hogy az önkormányzatiság, az egyik utolsó védőbástyája a magyar demokráciának. Ezen felül az sem mindennapi jelenség, hogy ellenzéki összefogás van több helyen, így Tatán is. Éppen ezért úgy vélem, hogy többen fognak elmenni, mint 5 éve. Reménykedek benne, hogy személyem miatt a helyi fiatalság is sokkal aktívabban lesz jelen október 13-án.