Gyöngyösi Márton támogatja az EU külügyi főképviselőjének várományosát

Gyöngyösi Márton támogatja az EU külügyi főképviselőjének várományosát

A Jobbik EP-képviselője, Gyöngyösi Márton saját közösségi oldalán kifejezte, hogy bár eltérő politikai irányvonalat képvisel Josep Borell, azonban ettől függetlenül, támogatja annak érdekében, hogy az unió külügyi főképviselője legyen. 

Josep Borell korábban spanyol külügyminiszter, illetve az Európai Parlament elnöke is volt. Gyöngyösi szerint a spanyol politikus tapasztalata és tekintélye alapján alkalmas erre az igen fontos tisztségre. 

"Tapasztalatra és tekintélyre pedig bőven lesz szükség a mai világpolitikai helyzetben" 

- tette hozzá a Jobbik EP-képviselője.

Josep Borell egyébként a mai meghallgatáson úgy nyilatkozott, hogy egységes külpolitika híján az Európai Unió globálisan eljelentéktelenedhet.

Az EU leendő kül- és biztonságpolitikai főképviselője hozzátette:

"Ez nem olyan világ, amilyet az EU akart, de meggyőződésem, hogy rendelkezünk a képességgel, hogy megálljuk a helyünket ebben a kihívásokkal teli környezetben"

Rámutatott, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok jelenleg is szoros szövetségesek, és azok is maradnak, ettől függetlenül vannak jogos aggodalmak bizonyos egyoldalú amerikai intézkedésekkel kapcsolatban, amelyek ellene mennek több évtized együttműködésének.

Hangsúlyozta, hogy meg kell erősíteni az európai védelempolitikát, de nem a NATO kárára, amely továbbra is a sarokköve a kontinens biztonságának.

Elmondta továbbá, hogy az EU külpolitikai fókuszában most szerinte a nyugat-balkáni államoknak, a keleti szomszédoknak és Líbiának kellene állnia, és bár országa nem ismeri el Koszovó függetlenségét, kinevezését követően az első útja Pristinába fog vezetni.