Az összes fideszes plakátot le kell szedni Érden, mert megtévesztették az embereket

T. Mészáros András
T. Mészáros András/Facebook

El kell távolítani az összes fideszes választási plakátot Érden, miután a Fővárosi Ítélőtábla kedden arra jutott, hogy megsértik a választás tisztaságát – írja a 24.hu. A lap szerint a kormánypárti plakátokkal az volt a gond, hogy nagyon hasonlítottak az Érdi Modern Városok Program kereteiben megvalósuló városfejlesztési reklámokhoz mind kinézetükben, mind pedig szóhasználatukban.

Érdi Modern Városok / T. Mészáros András / Facebook

Emiatt a bíróság megállapítása szerint

a jelölő szervezetek megsértették és folyamatosan fennálló jogsértő állapotra tekintettel jelenleg is megsértik a választás tisztaságának, a jelöltek és a jelölő szervezetek között esélyegyenlőség, továbbá a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét azzal, hogy olyan kampányeszközöket használnak, amelyek arculati elemei, a választói akarat befolyásolására alkalmas módon azonosak az Önkormányzat által a Modern Városok Programban használt arculati elemekkel.

A Fővárosi Ítélőtábla összehasonlítása szerint ilyen elemekből áll a két kampány:

Kampányelemek

Mindez azt jelenti, hogy a Fidesz–KDNP–Összefogás Egyesület jelöltjeit reklámozó plakátokat le kell szedni.

T. Mészáros András fideszes polgármester azonban Facebook-posztja szerint nem értette (vagy félrevezetés céljából nem akarta érteni) a bírósági ítélet részleteit, szerinte ugyanis a narancssárga, valamint a nemzeti színek használata miatt vesztettek pert, valamint azért mert "arról beszélnek", hogy Érd épül - így közölte, hogy a döntés alapjogaikat sérti, ezért az Alkotmánybírósághoz fordulnak.