Kilenc év alatt duplájára nőtt az államapparátus

kormányablak
MTI

Kilenc év alatt több mint duplájára, 525 ezerre nőtt a központi költségvetési szerveknél dolgozók száma - írja a Népszava. Az elmúlt kilenc évben az olcsóbb, hatékonyabb állam szlogenjével kampányolt a kormány, egyiket sem sikerült összehozni. 2010-ben a költségvetési szervek létszáma 227 ezer fő volt, azonban az oktatás, az egészségügy és a tűzoltóságok központosításával azonban több százezren kerültek át a rendszerbe.

Nemcsak az alkalmazottak száma ugrott meg, a tágan értelmezett kormány tagjainak száma is rekordot döntött:

jelenleg 14 miniszter mellett 66 államtitkár alkotja a kormányt, az ő munkájukat segíti 103 helyettes államtitkár és 17 miniszterelnöki megbízott.

A lap emlékeztet: 2010-ben az állam működésére 2067 milliárd forintot költöttek az adófizetők, ami az akkori GDP 7,6 százaléka volt. Tavaly a most elkészült elszámolás szerint, az állam 3746 milliárdjába került az adófizetőknek, ami a GDP 8,8 százaléka, tehát sem hatékonyabb, sem olcsóbb nem lett a magyar állam. 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

Nehezen tudják megemészteni a vasárnapi eredményeket a kormánypártban.
A felmérések nem tudták előre jelezni Borkai Zsolt győri polgármester szex- és korrupciós videójának negatív hatásait.
Az Index online választási műsorban kérdezte a frissen megválasztott ellenzéki főpolgármestert, aki többek között arról beszélt, hogy minek tulajdonítja a győzelmét, miben hibázott a Fidesz, és az eredmény mennyiben köszönhető a Borkai-ügynek.
Hetekbe telhet, amíg Ausztriának új kormánya lesz.