Gazdasági rendszerváltással valóban lehetne 241 ezer forint a nettó átlagbér

"A Fideszes álmok, amelyeket a magyar bérek kiugró növekedéséről szőttek, elpárologtak, nem állták ki a valóság próbáját"

- kezdte csütörtöki sajtótájékoztatóját Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke.

A politikus szerint a KSH szerinti 241 ezer forintos átlagbér nem felel meg a valóságnak, a statisztikában ugyanis nem szerepelnek az öt főnél kevesebbet foglalkoztató cégek, amik már alapvetően 20 ezer forinttal csökkentenék ezt a számot, továbbá növekményként jelenik meg benne a korábbi cafeteria is. Noha ezt a kormány szereti bérnövekményként propagálni, valójában csupán átcsoportosítás eredménye, hiszen a cafeteria rendszer megszüntetése nyomán építették be annak összegét a bérekbe. 

Z. Kárpát Dániel mind regionális, mind uniós összehasonlításban kiugróan alacsonynak nevezte a hazai fizetéseket, megjegyezve, csak a litván, a bolgár, a lett és a román bérekkel tudtunk versenybe szállni, ám mára a litvánok is előztek, így közelítünk a legrosszabb bérezések dobogójához.

Ehhez tartozik, hogy a lakhatási támogatások megszüntetésével sokkal nehezebben tudnak a fiatalok biztos otthont teremteni maguknak, mindemellett  a megélhetési költségek és a világrekorder áfa is kigazdálkodhatatlanná teszi sok család kiadásait, ami a külföldre vándorlás irányába tereli őket. 

A Jobbik ezért "gazdasági rendszerváltást", a köz- és a magánszférát is érintő, átfogó bérrendezési koncepciót sürgetett, aminek keretében újratárgyalnák a multicégek stratégiai megállapodásait,

kikötve azokban a magyarországi bérek "lassú, de a termelékenység növekedése által engedett" emelését.

A képviselő kiemelte, az egymást váltó kormányok által "indokolatlanul kényeztetett" nemzetközi vállalatok közteherviselésbe való bevonásával, megadóztatásával lehet forrást teremteni a fizetésemelésekre.
   

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

A Jobbik viszont elítéli az agressziót.
Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy elődje visszaadja a mandátumát.
Nehezen tudják megemészteni a vasárnapi eredményeket a kormánypártban.
A felmérések nem tudták előre jelezni Borkai Zsolt győri polgármester szex- és korrupciós videójának negatív hatásait.
Az Index online választási műsorban kérdezte a frissen megválasztott ellenzéki főpolgármestert, aki többek között arról beszélt, hogy minek tulajdonítja a győzelmét, miben hibázott a Fidesz, és az eredmény mennyiben köszönhető a Borkai-ügynek.
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
sss
2019. október 16. | 16:48
A megfigyelőállomásokon mért adatok szerint a vizsgált évben a városokban élők túlnyomó többsége az Egészségügyi Világszervezet által káros szintűnek ítélt finomrészecske-szennyeződésnek volt kitéve.
sss
2019. október 16. | 15:21
A volt főpolgármester örül annak, hogy vége a kampánynak, szeretné, ha a háborúskodás helyett nyugalom lenne Budapesten.