Alig több mint 8 millióan szavazhatnak vasárnap

Alig több mint 8 millióan szavazhatnak vasárnap

Öt éve 145 ezerrel többen voltak a névjegyzékben

A pénteken lezárt hivatalos névjegyzékben 8 millió 25 ezer 372 választópolgár szerepel, ennyien vehetnek részt a vasárnapi önkormányzati választáson. Öt évvel ezelőtt a lezárt névjegyzékben 8 millió 170 ezer választópolgár szerepelt.

A jegyzők pénteken zárták le a névjegyzékeket, a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szombat reggeli adatai szerint a lezárt névjegyzékben 8 025 372 választópolgár szerepel, közülük 7 884 240 magyar állampolgár. 

A szavazati joggal rendelkező választópolgárok között továbbá 26 132 bevándorolt, letelepedett vagy menekült is van, míg a tartózkodási engedéllyel rendelkező uniós állampolgárok 115 000-en vannak. 

A legfiatalabb, 16 éves választópolgár házasságkötéssel szerzett nagykorúságot; a neméről - személyiségi jogokra hivatkozással - a választási szervek nem adhatnak tájékoztatást. A legtöbb első szavazó a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátor 1-es számú szavazókörében adhatja le szavazatát. A legkisebb létszámú szavazókör a Zala megyei Iborfia, ahol 13 választópolgárt várnak vasárnap az urnához.