Szövetségi ügyészek vizsgálják Trump ügyvédjének ukrajnai tevékenységét

Szövetségi ügyészek vizsgálják Trump ügyvédjének ukrajnai tevékenységét

Manhattani szövetségi ügyészek vizsgálatot indítottak, hogy kiderítsék, megsértette-e Rudy Giuliani, Donald Trump személyes ügyvédje az amerikai lobbitevékenységre vonatkozó törvényeket ukrajnai tevékenységével - jelentette helyi idő szerint péntek éjjel a The New York Times című amerikai lap.

A vizsgálat kapcsolatban áll azzal, hogy Giuliani két ismerősét a héten őrizetbe vették, mert a vád szerint megsértették a választási finanszírozásra vonatkozó törvényt, mert külföldről, Ukrajnából származó pénzt utaltak egy fedőcégen keresztül republikánus politikusoknak és egy Donald Trump újraválasztásáért dolgozó szervezetnek.

Zelenszkij tagadja, hogy Trump nyomást gyakorolt volna rá

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő kijelentette szerdán New Yorkban, hogy Donald Trump amerikai elnök nem gyakorolt nyomást rá júliusi telefonbeszélgetésükkor - írja az MTI az Ukrajinszka Pravda hírportálra hivatkozva. „Senki sem gyakorolhat rám nyomást, mert egy független ország államfője vagyok. Rám a világon csak egy ember gyakorolhat nyomást, a fiam, aki hatéves" - jelentette ki Zelenszkij orosz újságírók kérdésére válaszolva.

Giuliani tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el, de azt elismerte, hogy ő maga és ukrán, valamint fehérorosz származású ismerősei is dolgoztak azon, hogy információkat szerezzenek ukrán ügyészektől Yovanovitschről és Trump politikai ellenfeléről, Joe Biden egykori alelnökről, a Demokrata Párt legesélyesebb elnökjelölt-aspiránsáról és fiáról, Hunterről. A megszerzett információkat Giuliani amerikai kormányzati tisztviselőkkel és Trumppal rokonszenvező újságírókkal osztotta meg.

Az amerikai lobbitörvény értelmében minden amerikai állampolgárnak jeleznie kell az igazságügyi minisztériumnak, ha külföldi politikusok vagy kormányzati tisztviselők kérésére vagy utasítására amerikai sajtóorgánumokkal vagy kormánytisztviselőkkel lépnek kapcsolatba, függetlenül attól, hogy ezért kapnak-e pénzt.

(MTI)