Megfenyegette a törököket az amerikai elnök

Szankciókat ígért Donald Trump a török kormánynak arra az esetre, ha nem lesz sikeres a Mike Pence alelnök vezette amerikai küldöttségnek az északkelet-szíriai beavatkozással kapcsolatos tárgyalása Ankarában.

Az amerikai elnök olaszországi sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy "ha nem jól mennek majd a dolgok" Pence és Recep Tayyip Erdogan török elnök találkozóján, akkor a már elrendelt szankciók és a kilátásba helyezett további büntetőintézkedések "megsemmisítő hatással lesznek a török gazdaságra".

A szíriai kurd milíciák ellen folytatott török offenzívával kapcsolatban az amerikai elnök úgy fogalmazott, hogy a Törökországban terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárt nagyobb terrorfenyegetést jelenthet az Iszlám Állam dzsihadistáinál is.

Ankara terrorszervezetnek és biztonsági fenyegetésnek tekinti a Népvédelmi Egységek  kurd milíciát, amelyet a PKK szíriai ágának tart, s amely évtizedek óta folytat szakadár fegyveres felkelést Délkelet-Törökországban az ottani kurd kisebbség önrendelkezéséért.
 
Az amerikai elnök üdvözölte az orosz és a szíriai haderő bevonulását azokba a térségekbe, ahol korábban az amerikai katonák állomásoztak. 

Hagy vívják meg saját háborúikat! Én nem akarok Törökország és Szíria háborújába belekeveredni

- fűzte hozzá.