"Ez volt az utolsó csepp a pohárban" - még a frakcióülés előtt értékelték az önkormányzati eredményeket fideszes országgyűlési képviselők

"Ez volt az utolsó csepp a pohárban" - még a frakcióülés előtt értékelték az önkormányzati eredményeket fideszes országgyűlési képviselők

De beszéltünk olyan fideszes politikussal is, aki nagyon boldog volt.

A kihelyezett balatonalmádi Fidesz-frakcióülés előtt az Országgyűlés két bizottsága is összeült szerdán, így a kormánypárti országgyűlési képviselőknek módjuk volt a saját szempontjaik szerint értékelni a vasárnapi eredményeket, egyben üzenve is párttársaiknak. 

A nekünk nyilatkozó fideszes képviselőkön érezhető volt, hogy vagy igyekeznek kibújni a közös felelősség alól, vagy épp markáns változást várnak a pártjuk politikájában. Persze olyan országgyűlési képviselő is akadt, akinek komoly és kínzó kérdésekre kell majd megtalálnia a választ a térségében, más lehetősége nem igen maradt.

A boldog ember

Tessely Zoltán például láthatón nyugodt volt szerda délben - a Felcsútot is magában foglaló Fejér megye 3-as számú választókerületének képviselője hozta a számokat. Ugyanakkor messzemenő következtetésekre így sem vállalkozott. Mint mondta, ő csak a választókerületéért felelős, és ott 35-ből 27 településen a Fidesz, vagy a párt által támogatott jelölt lett a polgármester, és a 180 képviselőjelöltjükből 120 mandátumhoz jutott.

"Én megmondom őszintén, nagyon boldog vagyok"

- hangzott a kissé derűlátónak tűnő értékelése.

Óvatos volt azzal kapcsolatban is, hogy mit kellene változtatnia a Fidesznek a vasárnapi eredménynek hatására. Nem vagyok budapesti politikus, ez szerintem leginkább ide koncentrálható kérdés - fogalmazott Tessely Zoltán, hozzátéve:

"más életével kapcsolatban nem szeretnék senkinek sem tanácsokat adni".

Megkérdeztük azt is, mit csinált jobban, mint politikustársai, hiszen más választókörzetekben jelentős átrendeződés volt tapasztalható.

"Nem tudom, hogy az esetleg látszik-e, de mi rengeteget dolgoztunk, szerintem ez az ország nagy részében így volt"

- válaszolta. Mint mondta, ő a munkában hisz, a Fidesz pedig nem ott sikeres, ahol pártérdekek vannak, hanem ahol jó célokat tűztek ki, amelyet lépésről lépésre elérhettek. 

A csalódott ember

Zsigmond Barna Pál (Budapest, 11. oevk.) már korántsem volt ilyen nyugodt néhány órával a frakcióülés előtt - a választókerületéhez tartozó Újpesten nemcsak Wintermantel Zsolt fideszes polgármester bukott meg, de az ellenzék 14-ből 12 választókerületet besöpört. 

Arra sem tudott válaszolni, hogy miben kell változtatnia Fidesznek,

"egyelőre értékelni kell az eredményeket, és utána kell majd következtetéseket levonni"

- hangsúlyozta. Nem talált arra sem magyarázatot, hogy az előrejelzések ellenére miért nyert mégis az ellenzék ilyen földrengésszerűen a választókerületében. Láthatóan rosszul érintette, amikor rákérdeztünk, miről lesz szó a mai frakcióülésen:

"Nem szoktuk tudni, miről fog szólni a frakcióülés, este leülünk, és átbeszéljük a dolgainkat"

- fogalmazott. Annyit azért megígért a kormánypárti politikus, hogy Újpesten is le fog ülni az érintettekkel, hogy megtudja, mi történt a választókerületében.

A határozott ember

Pánczél Károly (Pest megye, 11. oevk) viszont már előre készülhetett arra, hogy megossza a véleményét a vasárnapi eredményekkel kapcsolatban.

"Ismerik a futballban a sárga lapos figyelmeztetést? Még nincs kiállítva a játékos, de kapott egy figyelmeztetést, ahonnan még lehet szabályszerűen és szépen játszani utána"

- fogalmazott, hozzátéve: ez a politikában volt egy figyelmeztetés. 

Ugyanakkor választókerületi elnökként az a tapasztalta, hogy

"ahol jó, tisztességes, szolgálatra jelentkező,  alázattal dolgozó jelöltjeink voltak, ott nyertünk". 

A Borkai-ügy szerinte is befolyásolta a választások végeredményét, ugyanakkor a mandátumot csak attól a politikustól lehet elvenni, aki politikusi minőségében követett el bűncselekményt, és véleménye szerint Borkai Zsolt esetében ez nem történt meg.

"Annak örülök, hogy a Fidesznek már nem a tagja"

- tette hozzá.

Szilárd álláspontot képvisel azzal kapcsolatban is, hogy merre kell fordulnia a Fidesznek:

"a szolgálat és az alázat felé".

Felelevenítette, hogy a 2018-as eredményvárón még arról beszéltek, hogy "na, most van szükség alázatra". Na, ezt kell betartanunk! - üzente Pánczél Károly. 

Arra a kérdésünkre, hogy az említett sárga lap előtt mi volt a szabálytalanság, csak ennyit válaszolt:

"ez volt az utolsó csepp a pohárban, a győri."

Mindenesetre, jó hangulat lesz szerda este Balatonalmádiban, Mészáros Lőrinc luxusszállodájában.

Tekintse meg az összefoglalót:

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/BOukDSpmg9w.jpg?itok=LlHfuuxD","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=BOukDSpmg9w&feature=youtu.be","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}