Karácsony: a fideszes polgármesterek egy jelentős része olyan életformát él, mint Borkai

Karácsony: a fideszes polgármesterek egy jelentős része olyan életformát él, mint Borkai

Az Index online választási műsorban kérdezte a frissen megválasztott ellenzéki főpolgármestert, aki többek között arról beszélt, hogy minek tulajdonítja a győzelmét, miben hibázott a Fidesz, és az eredmény mennyiben köszönhető a Borkai-ügynek.

Az Index online választási műsorban kérdezte a frissen megválasztott Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármestert, aki többek között arról beszélt, hogy minek tulajdonítja a győzelmét, miben hibázott a Fidesz, és az eredmény mennyiben köszönhető a Borkai-ügynek.

Karácsony Gergely elárulta: olyan fideszes képviselőktől és kormánytagoktól kapott gratulációkat, akikkel eddig is emberi viszonya volt, és akikkel nem mellesleg főpolgármesterként is dolga lesz a későbbiekben.

A győzelméről azt mondta, nem érte meglepetésként, saját magának 49 százalékot, míg Tarlós Istvánnak 45 százalékot tippelt, ennél azonban egy picit jobb eredményt ért el (Karácsony: 50,86%, Tarlós: 44,10%). Szerinte elsősorban az ellenzéki együttműködésnek köszönhető a megválasztása. Hangsúlyozta, hogy a pártok csak együtt tudnak harcolni a Fidesszel szemben. Azt is mondta: „nem egy agysebészet”, hogy ebben a rendszerben csak ez működik. Ő már akkor így gondolta, amikor a Fidesz megváltoztatta a választási törvényt. Karácsony Gergely hozzátette, hogy az együttműködéshez a pártoknak is változnia kellett.

A Fidesszel kapcsolatban úgy látja, hogy a hibái rendszerszintű hibák voltak. Ahhoz szoktak, hogy az ellenzék „tök hülye”, de ez most bebizonyosodott, nem így van. A Fidesz valójában nem kampányolt, mint Fidesz, a fővárosban nem álltak be Tarlós mögé, és csak a „kertek alatt” kampányoltak. Azt hitték, el lehet sikálni azt, hogy kormánypártiak. Az ellenzék viszont leleplezte a fideszesek valódi politikai arcát, akik nem tudnak demokratikusan nyerni.

Szó esett a Borkai-ügyről is, amivel kapcsolatban Karácsony Gergely megjegyezte:

a fideszes polgármesterek egy jelentős része olyan életformát él, mint Borkai.

Az Index felvetésére, hogy mit szól a kispesti szocialista botrányhoz (a kormánypárti sajtóban több olyan felvétel jelent meg, amelyen Lackner Csaba szocialista politikus fehér poros zacskóval a kezében korrupciós mechanizmusokról beszél) azt mondta,

„messze nem annyira szórakoztató”, mint a Borkai-ügy.

De azt hozzátette, Gajda Péter kispesti polgármesternek ki kell vizsgáltatnia az ügyet, és ha bebizonyosodik Lackner bűnössége, akkor Karácsony reméli, hogy „az a fiatalember repül”.

Az Index kérdésére elmondta: 99 százalék, hogy lesz DK-s helyettese a fővárosban. A hírportál újságírói rákérdeztek, hogy Gy. Németh Erzsébet kaphatja-e ezt a pozíciót, de a főpolgármester csak annyit válaszolt: pár nap türelmet kérne még. Ez egy koalíciós kormányzás lesz, annak minden szépségével és nehézségeivel együtt – mondta Karácsony Gergely. Várhatóan 3-4 helyettese is lesz.