A kormánypárti közvélemény-kutatókat hibáztatják a Fideszben

A kormánypárti közvélemény-kutatókat hibáztatják a Fideszben

A felmérések nem tudták előre jelezni Borkai Zsolt győri polgármester szex- és korrupciós videójának negatív hatásait.

Kormánypárti körökben a fideszes kötődésű közvélemény-kutató intézeteket kiáltják ki bűnbaknak, és őket hibáztatják a választási eredmények miatt – tudta meg a Népszava.

A lap információi szerint a kormányoldalon sokan kifogásolják, hogy a felmérések nem tudták előre jelezni Borkai Zsolt győri polgármester szex- és korrupciós videójának negatív hatásait, pontosabban azt, hogy milyen mozgósító ereje lesz a Jobbiktól a Demokratikus Koalícióig tartó ellenzéki összefogásnak.

A Népszava azt írja: a Nézőpont Intézet az utolsó pillanatban még készített egy nem publikált felmérést, amely Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt előnyét mutatta a kormánypárti Tarlós Istvánnal szemben, de ennek már nem volt érdemi hatása a kampányra. A lap informátora szerint Tarlós István ennek az utolsó felmérésnek az ismeretében szólította fel két utolsó interjújában is lemondásra Borkai Zsoltot.

A Népszava forrása arról számolt be a lapnak, sokáig arra épült a fideszes kommunikáció, hogy az ellenzéki együttműködés egy „roncsderbi”, „roncskoalíció”, „cirkusz”. Közben viszont belegyalogoltak abba a hibába, mint 2002-ben, és nem látták, hogy nagy tömegben indulnak meg a kormánykritikus szavazók az ellenzéki koalíció felé.